НОВИНИ

ЦИК обяви обществена поръчка за над 14 млн. хартиени бюлетини

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 06.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

ЦИК обяви обществена поръчка за отпечатване на около 14 200 000 бюлетини за изборите на 14 ноември. Те ще се използват, ако някъде има проблем с машините и в секциите под 300 избиратели. Максималната прогнозна стойност за една бюлетина е приблизително 19 стотинки или общо над 2 милиона и 600 000 лева без ДДС. За евентуален втори тур на президентските избори ще се отпечатат още 7 милиона и 100 000 бюлетини.

ЦИК обяви днес нова обществена поръчка за 1600 допълнителни машини за изборите.

"Надявам се този път да имаме изпълнител, който ще достави допълнителния брой машини, но дори и това да не се случи, смятам, че и с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване", заяви Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

За да няма грешки с номерата за гласуване, ще има два жребия, първо ще се тегли поредността за кандидатпрезидентските двойки.

"Партиите и коалициите, които са регистрирани за двата вида избори, получават един и същи номер, тоест ако една партия, която е регистрирана за участие в президентските и парламентарните избори, участва в жребия за президент и вицепрезидент и получи номер 10, тя ще бъде с номер 10 и в парламентарните избори. Онези партии, които са регистрирани само за парламентарните избори, за тях ще се провежда отделен жребий и той ще следва номерата от жребия за президентския вот.

Комисията се обединява около това да се гласува с една карта за двата вида избори.

"Още повече, че ние смятаме, че ако в онези избирателни секции, в които има повече от една машина - ако картите са две, може да се допусне объркване", заяви Камелия Нейкова - председател на ЦИК.

Вече се работи по софтуера на машините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски отново стана капитан на Тренто
Матей Казийски отново стана капитан на Тренто
Алекс Николов ще продължи кариерата си в САЩ
Алекс Николов ще продължи кариерата си в САЩ