НОВИНИ

Капитанът на "Вера Су" последен се сбогува с плавателния съд

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 06.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуираха екипажа на заседналия край Камен бряг кораб по искане на турския капитан. Моряците слязоха на брега по въженото съоръжение, което беше изградено преди дни.

Опасенията са, че корабът ще получи още пробойни, а това може да създаде опасност за живота на екипажа. Последен слезе капитанът. Преди това той остана сам на борда за няколко минути, целуна мачтата на кораба и чак след това го напусна.

Операцията продължи час и половина, а евакуацията най-вероятно е поискана заради влошаващото се време. Още утре се очаква вятърът да достигне пориви до 18 метра в секунда и морето да стане още по-бурно.

"Вера Су" ще бъде поет от български екипаж, начело с директора на "Морска администрация"

Министърът на транспорта Христо Алексиев е разпоредил на борда на "Вера Су" да се качи български капитан с екипаж, за да овладее ситуацията и да не допусне диверсия.

"Има вече български капитан и никой няма да се качва на този кораб без българския капитан. Без значение той какъв е. Знаете, че в "Морска администрация" има капитани далечно плаване и те могат да бъдат капитани на този кораб. Държавата трябва да си защити интереса по максимално най-адекватен начин", бе категоричен Алексиев.

Той увери, че държавата е направила всичко възможно в тази ситуация, макар че единственият ни спасителен кораб "Перун" беше нарязан за скрап. Според министър Алексиев няма възможност за укриване на информация по инцидента.

"Никакви следи няма да заличат и който не си е свършил работата, ще бъде подведен под отговорност със сигурност. Аз съм изискал цялата документация, тя се анализира", каза още министърът на транспорта.

Моряците от "Вера Су" пристигнаха в Каварна

Представители на холандската фирма, ангажирана със спасителната операция, направиха оглед на кораба от брега. Силният вятър и вълнението на морето, което достига 3 - 4 бала, засега не позволяват разтоварването му.

Репортер: Силвия Русинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебат в Европейския парламент заради "Досиетата Пандора"
Дебат в Европейския парламент заради "Досиетата Пандора"
Мнацаканян срещу шампион на Азия на Световното по борба в Осло
Мнацаканян срещу шампион на Азия на Световното по борба в Осло