Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тихомир Безлов: В досиетата "Пандора" има поне 10 пъти повече български офшорни компании

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 07.10.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

След разкритията на досиетата "Пандора" - какви ще бъдат икономическите последствия и кои са замесените в българската следа - темата в "Денят започва" по БНТ коментираха икономистът Емил Хърсев и Тихомир Безлов, експерт в Института за изследване на демокрацията.

От българска гледна точка, като че ли има доста по-голяма група офшорни компании, които са собственост на българи.

Колко са точно - 200 ли са, 500 ли, различни са числата. Това, което е в оригиналните данни, не сме го виждали, вероятно в следващите дни това ще се види. Дори да са минималната цифра 200, това са 10 пъти повече, отколкото имахме при досиетата "Панама" или "Парадайс", там бяха около двайсетина български имена. Какви точно са офшорките и операциите, това до момента не го знаем, обясни Безлов.

Сложно е да се докаже престъпление, по-скоро идеята за създаване на една всеобща нетърпимост за страните с благоприятен данъчен режим има една основна цел - увеличаване на фискалния натиск върху собствениците на корпорации. Това е единственото, което може да се каже със сигурност, смята Хърсев.

Всичко останало са само презумпции за престъпления, които трябва да се докажат, някои от които са доста нереални. Очевидно, че това престъпление се свързва основно със страните, в които хората не работят, другаде се извършват престъпленията, допълни експертът.

Променен визуално и без охрана: Делян Пеевски се яви в ДАНС

Относно името на Делян Пеевски, което е сред разследваните в досиетата "Пандора", Безлов коментира, че в западните страни политици, които имат такива сметки, просто са изчистени от партиите си и от политиката.

Излизането, условно казано, формално на Делян Пеевски, защото ние не знаем дали е излязъл от политиката, според мен се случи още след април месец, когато стана ясно, че вероятно ще влезе в списъка "Магнитски". Интересният въпрос е кой е вторият политик, защото както чухме анонса, има двама бивши политици, което е много широко понятие, обясни Безлов.

Според експертите проблемът с офшорните зони и тяхното влияние са различни в различните страни. Офшорна зона е сленг, това няма как да се забрани, допълни Емил Хърсев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мика Зайкова: Вторият човек от "Пандора" участва в изборния процес, някой го прикрива
Мика Зайкова: Вторият човек от "Пандора" участва в изборния процес, някой го прикрива
Хавана потъна в сахарски пясък с частици от вулкана на Ла Палма
Хавана потъна в сахарски пясък с частици от вулкана на Ла Палма