НОВИНИ

Няма места в Ковид отделенията в болницата в Сандански

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 07.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Видин, Монтана и Сливен вече са в тъмночервената COVID зона. Така областите с над 500 заразени на 100 000 вече са пет. Страната ни е в разгара на четвъртата вълна, каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор. Според Ангел Кунчев на повечето места болниците все още работят нормално. На места леглата обаче свършват. Така е в Сандански.

В Сандански COVID леглата свършиха. Най-близката болница е в Петрич. Свободните легла там са около 10. На двете лечебни заведения разчитат и жителите на общините Струмяни и Кресна.

Всичките 36 ковид легла в болницата в Сандански са заети. Не достигат лекари и медицински сестри.

"Във вътрешно отделение работя само аз на 27 болни. Помага ми доктор Гушева. Тя е гинеколожка", заяви д-р Огнян Благоев от отделението по вътрешни болести.

"В момента сме 5 сестри. През 3 дни сме нощни дежурства. На върха на силите си са сестрите. Две от които са решили да напускат", допълни старша сестра Елена Бокова.

И понеже в Сандански възможност за разкриване на допълнителни легла няма, пациентите, които имат нужда от болнично лечение, ще се насочват към филиала в Петрич.

"Ако и там ни откажат, ще се обърнем към Благоевград. Ако и в Благоевград ни откажат, можем да го лекуваме в приемен кабинет", обясни д-р Благоев.

На болницата в Сандански разчитат около 150 000 души.

В "Денят започва" главният държавен здравен инспектор каза, че половината българи не са се срещали с COVID и предупреди, че ще платим висока цена заради ниския процент ваксинирани.

"Хем няма да се имунизираме, хем ще пълним болниците, хем ще умираме, хем накрая пак ще се имунизираме, защото няма къде да отидем. Защото като тръгнат за чужбина, никой вече не мисли за демокрация. Там всички искат да имат документа", каза доц. Кунчев.

Очаква се валидността на сертификатите на имунизираните да бъде удължена с една година.

Репортери: Владислава Миланова и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хавана потъна в сахарски пясък с частици от вулкана на Ла Палма
Хавана потъна в сахарски пясък с частици от вулкана на Ла Палма
Доц. Кунчев: Намираме се в пълния разгар на четвъртата вълна
Доц. Кунчев: Намираме се в пълния разгар на четвъртата вълна