НОВИНИ

Заради електронен подпис ЦИК отказа да регистрира листата на ДБ в Стара Загора

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:12, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отказаната регистрация на кандидатската листа за народни представители на "Демократична България" в Стара Загора сблъска задочно ЦИК, "Демократична България" и ГЕРБ.

От "Демократична България" подали документите си за регистрация на листата на хартия, нo подписани с електронен подпис, обясняват от ЦИК. Затова ги помолили да заверят листата като "вярно с оригинала".

След като от обединението отказало заверка, РИК отказали регистрацията, а ЦИК отхвърлили жалбата на обединението.

"Демократична България" виждат политическа атака от членовете на ЦИК, предложени от ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ отговориха,че в този състав на ЦИК доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство.

От "Демократична България" твърдят, че след като сме в ЕС, европейското право се прилага пряко. Смятат, че българската администрация трябва да спазва регламента, който предвижда: електронния и саморъчния подпис да са едно и също.

Решението на ЦИК представлява атентат, едновременно изобщо срещу идеята, че България е в 21 век и е в Европейския съюз и срещу възможността "Демократична България" да участва в изборите, каза Христо Иванов- съпредседател на "Демократична България".

Документите са подписани с електронните подписи на двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на тези документи на място в РИК Стара Загора. И са дадени указания на представляващия коалицията, който е имал и пълномощно да ги завери "вярно с оригинала", но той е отказал, каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

РИК - Стара Загора отказа регистрация на листата на "Демократична България"

ЦИК се позовават на последните промени на Изборния кодекс - там думата "електронен подпис" не фигурира за регистрацията на листи. Христо Иванов смята, че е абсурдно да се вписва електронния подпис навсякъде изрично.

Единствения вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в изборите. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по изборен кодекс няма, каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

Ципов от ГЕРБ заедно с вечните съюзници от ДПС очевидно искат да елиминират "Демократична България". Ако ЦИК си позволява по този начин да дисквалифицира от участие една политическа сила , само защото ние сме казали ясно ГЕРБ и ДПС няма да участват в следващото управление и за това трябва да бъдем елиминирани, каза Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

В позиция от ГЕРБ определят като несъстоятелни опитите на "Да, България" да вмени вина на партията за решението на ЦИК. ГЕРБ напомнят, че този състав на комисията беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В позицията казват още, че ГЕРБ никога не би си позволила да саботира регистрацията на коалиция, в която участва сестринска партия от семейството на ЕНП.

"Всякакви опити от страна на “Да, България” да се вмени каквато и да било вина на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на “Да, България” в Стара Загора, са несъстоятелни. ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него доминират партиите на протеста, а ГЕРБ е в абсолютно малцинство. В заключение заявяваме, че ГЕРБ никога не би си позволила да саботира регистрацията на коалиция, в която участва сестринска партия от семейството на ЕНП."

ЦИК проверяват дали и в други райони има подадени документи от партии, коалиции и инициативни комитети, подписани с електронен подпис. "Демократична България" могат да обжалват решението на ЦИК.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поругаха гробове на български войници в Р Северна Македония
Поругаха гробове на български войници в Р Северна Македония
Кои са любимите спортове на френските президенти?
Кои са любимите спортове на френските президенти?