НОВИНИ

ЦИК потвърди решението на РИК-Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:01, 14.10.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
цик потвърди решението рик стара загора отказ регистрация
Слушай новината

ЦИК взе решение да потвърди решението на РИК- Стара Загора за отказ на регистрация на ДБ. Това каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

"Не говорим за това дали в 21 век може да се използва електронен подпис за подписване на документи. Говорим за това дали по Изборния кодекс това е позволено и дали ИК не е специален нормативен акт по отношение на Закона за електронния подпис. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронните подписи от двамата представляващи, но те не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. Дадени са указания на представителя на ДБ да ги завери - вярно с оригинала - но той е отказал. ЦИК прие, че по Изборния кодекс не могат да бъдат подавани неподписани официално документи. Затова потвърдихме решението на РИК-Стара Загора", обясни Матева.

Тя заяви, че сега ДБ могат да обжалват в Административния съд.

Матева заяви още, че не е вярно, че в още 7 района искат да се премахне регистрацията на ДБ.

"Проверяваме има ли други районни комисии, в които са подадени документи с електронни подписи", каза тя.

ЦИК ще вземе решение след като се запознае с преписките. Документите трябва да бъдат подписани от представляващи партиите.

"Съгласно Изборния кодекс и последните изменения от май месец, мисля, че са били точно по предложение на тази политическа сила, единственият вариант, в който се използва електронен подпис за подписване на документи, които се представят в изборния процес, е подписването на избирател в подписка, подкрепяща партия или коалиция за участие в избори. Друг случай, в който е възможно да бъде положен такъв подпис по Изборен кодекс няма", каза Матева.

По-рано днес от ДБ определиха отказа за регистрация на листата на „Демократична България“ в Стара Загора като посегателство над демокрацията и заявиха, че ЦИК се готви да отстрани ДБ от участие в изборите в 8 избирателни района

"Има предложение от член на ЦИК да бъде преразгледана регистрацията на листите ни в още 7 МИР-а, където документите също са подадени с електронен подпис. Потъпквайки правото, партиите на статуквото започват открита война чрез своите представители в ЦИК и РИК срещу „Демократична България“. Това е безпрецедентна атака срещу законността и модернизацията на страната, за която от години се борим. „Демократична България“ ще търси възстановяването на справедливостта в съда", пишат в съобщение до медиите от ДБ.

ЦИК направиха днес демонстрация как ще се гласува с машина на предстоящите избори 2 в 1 на 14 ноември.

Представена беше и бюлетината за гласуване.

Все още не е ясен окончателният брой на секции, в които ще се гласува с машини. Все още не приключило подаването на заявления в чужбина, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още една група нелегални мигранти е задържана край София
Още една група нелегални мигранти е задържана край София
Над 40 на сто от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19
Над 40 на сто от българите няма да се ваксинират срещу COVID-19