НОВИНИ

Артисти заменят живота в града с малко село

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 14.10.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Млади артисти замениха за няколко дни живота в големите градове с малкото село Салаш в Северозапада. Идеята е на сдружение "Фабрика за идеи" и се нарича "Резиденция баба".

От "Фабрика за идеи" определят "Резиденция баба" като смел експеримент, който се опитва да върне надеждата, че българските села могат да са отново
подходящо място за живеене. Поставят мост между младите хора и възрастни, на които липсва най-много общуването.

"Тази година резиденцията е много по-специален формат от други години. Това е седмата "Резиденция баба", но тази година се случва в партньорство с Българска фондация "Биоразнообразие", с която заедно чоплим темата за климата. Поканихме артисти тази година. Младите хора, които са тук в селото, са от различни дисциплини. Има художници, илюстратори, куклени актьори, писатели, поети. Оказва се, че една от най-големите нужди в селата е достъпът до култура", заяви Янина Танева от сдружение "Фабрика за идеи".

Във фокуса по време на престоя на село са сушата и промените в климата.

"Все по-малко можем да предвиждаме климатичните случки, но можем да се адаптираме и най-важното във всички кризи, които предстоят е, че трябва да сме заедно между поколения, между града и селото. Истории от 30-те години дори записваме, когато е имало суша, какво са правили хората", допълни Янина Танева.

Младите хора замениха за седмица живота в големите градове с малкото белоградчишко село Салаш. Опознаваха местния фолклор и традиции и помагаха на възрастните.

В Салаш казват, че селото се променя и бързат да предадат на младите хора от своя опит.

"Променя се на сто процента картината в нашето село. Те са млади, образовани, работливи. Помагат във всичко, на всички", добави Даниела Иванова от село Салаш.

"Сега приготвяме ябълкова баница, с локум допълнително, като ябълките, които сме използвали, са от местните градини, на местните хора", поясни Яна Иванова от младежите в "Резиденция баба".

За младите отварят широко вратите на дома си. За Емил мирогледът на хората на село е различен.

"Това, че трябва да създаваш неща, защото ние в града сме свикнали да бъдем консуматори и все по-рядко създаваме", заяви Емил Христов от младежите в "Резиденция баба".

Ще състави речник с думи на местния диалект за климата.

"Прихващаме от хората, които говорят много специфичен език, турлашки и се оказва, че има изключително много думи, свързани с водата, със сушите, с горещините", каза още Емил Христов.

Впечатленията на младите артисти от белоградчишкото село Салаш ще намерят място в изкуството. Вече са запечатани от обективите, ще бъдат
описани също в разказите и картините.

Вижте още във видеото.

Автор: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компенсират работещи от затворени заради ковид бизнеси
Компенсират работещи от затворени заради ковид бизнеси
Шиникова е на 1/4-финал в Португалия
Шиникова е на 1/4-финал в Португалия