НОВИНИ

Нападателят от Норвегия се е признал за виновен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:28, 14.10.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Извършителят на атаката в Норвегия, при която петима души бяха убити, а двама ранени, е признал деянието си и е изразил готовност да съдейства на властите. Мотивите му все още не са ясни, но мъжът вече е имал обвинение в убийство и е показвал признаци на "радикализация" заради публикации в социалните мрежи. Повече подробности по случая не са ясни. По данни на българското външно министерство при инцидента в град Конгсберг няма пострадали български граждани.

34 минути - толкова продължава ужасяващото нападение в Конгсберг. Градът с население около 30 000 души, се намира на близо 70 км от столицата Осло. В сряда, малко след 18.00 часа, в полицията е получен сигнал за инцидент в голям супермаркет.

"Видях човек с лък и колчан със стрели, и после всички започнаха да бягат", разказва свидетел на атаката пред местни медии.

Няма пострадали българи при атаката с лък в Норвегия, нападателят е задържан

Кметът на Конгсберг определи атаката като шок за цялата общност. Тази сутрин една от местните църкви отвори врати, за всички, които искат да споделят тревогите си.

По думите на премиера Ерна Солберг, случилото се в града е "ужасяващо". Днес тя трябва да сдаде поста на наследника си Йонас Гар Стьоре.

След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено служители на реда в скандинавската страна не са въоръжени. Атаката с лък е най-смъртоносната в Норвегия от 10 години. През юли 2011 година крайно-десният Андерш Брайвик уби 77 души по време на летен младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къща на Лазурния бряг и над 400 000 евро пропуснал да декларира пернишки съветник
Къща на Лазурния бряг и над 400 000 евро пропуснал да декларира пернишки съветник
Боримиров ще работи за обединението на „сините“ фенове
Боримиров ще работи за обединението на „сините“ фенове