Как отбелязват Петковден в храма на пророчицата Ванга в Рупите

от БНТ
10:00, 14.10.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Петковден, храмов празник има черквата "Света Петка" в комплекса на пророчицата Ванга. Днес там ще се проведе тържествена света литургия и курбан, очаква се да се стекат и стотици миряни от различни места у нас и съседни страни.

Въпреки дъждовното време вече се събират първите посетители. Мястото и средствата за построяване на черквата са дарени от пророчицата Ванга, а на този ден тя е раздавала и храна за хората.

Управителят на комплекса Серафим Иванов разказа в "Денят започва", че на 31 май 1992 година Ванга на това място в местността Рупите, край река Струма е решила и е построила храм, наречен "Света Петка Българска".

Тържествената литургия ще се проведе в 11.00 ч., а след нея ще се раздаде курбан за здраве на всички миряни, които посещават храма. Курбанът тази година се състои от 9 агнета, едно от тях е закупено от фондация "Ванга", а осем са дарени от миряни.

"Има миряни от цялата страна. Имаме дарено агне от Шипка, имаме от Казанлък, от София, от района от селата от Припечене, от Петрич. Преди всичко хората идват да се помолят за здраве, може би им харесва районът, може би паметта на Ванга, това ги кара да идват, тя е помогнала на много хора", допълни Серафим Иванов.

Преди няколко дни са чествали 110 години от рождението на Ванга. Тогава фондация "Ванга" е открила и изложба, галерия, картини, свързани с Ванга.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Реформи или стабилност на всяка цена: Бабикян vs. Дилов в "Денят започва"
Реформи или стабилност на всяка цена: Бабикян vs. Дилов в "Денят започва"
Вулканът на остров Ла Палма отново привлича туристи
Вулканът на остров Ла Палма отново привлича туристи