НОВИНИ

Няма пострадали българи при атаката с лък в Норвегия, нападателят е задържан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:33, 14.10.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Няма пострадали български граждани при нападението с лък в Норвегия, по информация на българското външно министерство. Петима души са убити, а двама ранени при атаката в град Конгсберг, който се намира на около 70 км от столицата Осло.

Сигналът за инцидента е получен в полицията малко след шест часа вечерта, местно време. Мъжът е започнал да стреля в супермаркет. След минути районът е отцепен и е започнала евакуация на служители и клиенти на магазина. Според местни медии освен лък и стрели, мъжът е имал и други оръжия.

Нападателят е задържан. Предполага се, че е действал сам. Той е на 37 години и е датски гражданин, но живее в Конгсберг. Разследването на атаката е в ход, мотивът "тероризъм" не се изключва като вариант. След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено норвежките служители на реда не са въоръжени.

"От информацията, с която разполагаме, нападателят е действал сам. От поредицата събития може да се направи извод, че е възможно да става дума за тероризъм. Арестуваният мъж не е разпитван, за това все още е много рано да каже нещо за мотивите му", заяви началникът на полицията Ойевинд Аас.

"Искам да подчертая, че ако атаката е свързана с тероризъм - все още не знаем дали има политически мотив, полицията ще проведе разследване", допълни норвежкият премиер Ерна Солберг.

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Последен шанс за откриване на произхода на COVID-19
СЗО: Последен шанс за откриване на произхода на COVID-19
Задържаха над 20 нелегални мигранти край Мъглиж
Задържаха над 20 нелегални мигранти край Мъглиж