Пуснаха под домашен арест мъжа, задържан заради кемпер с мигранти

от БНТ
10:55, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Апелативният съд в Пловдив пусна под домашен арест Тошко Тодоров, който е задържан у нас с европейска заповед. Той е обвинен в Гърция, че е помагал в трафик на 28 нелегални мигранти. Бежанците са открити в кемпер, който мъжът от Столетово продал още през лятото на 2019 година. Новият собственик обаче не е сменил собствеността на превозното средство. Заради това гръцките власти настояват за екстрадицията на Тодоров.

Изненадващо прокурорът по делото Атанас Янков подкрепи защитата и също поиска по-лека мярка за мъжа от карловското село Столетово, който беше задържан повече от 10 дни в ареста към Пловдивския затвор.

"Това, което поискахме, е мярка за неотклонение домашен арест, като се съобрази със здравословното състояние, възрастта на човека, факта, че е неосъждан и че има постоянен адрес", каза прокурорът.

След много кратко съвещание съдебният състав се произнесе.

"По отношение на Вас следва да се вземе мярка домашен арест, т.е. освобождаваме Ви от задържане под стража", обяви съдията.

Протест в защита на българина, заплашен от екстрадиция в Гърция заради кемпер

Съдебният състав не взе отношение по европейската мярка за задържане, защото не бил запознат с доказателствата, които има гръцката страна. След решението Тодоров и всички, които днес го подкрепиха в съда, бурно изразиха радостта си.

"Нямам думи", коментира Тошко Тодоров.

БНТ: Доволен ли сте?

"Да", отговори той.

И днес, както преди два дни, на делото за екстрадицията на Тодоров в Гърция, негови приятели, колеги и роднини бяха дошли в съда, убедени в неговата невинност и че е станал жертва на измамна схема. Мъжът се прибира в Столетово, където ще изчака следващото заседание по делото за екстрадицията му, насрочено за 28 октомври.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медведев: Ако Григор играе така, ще спечели турнира
Медведев: Ако Григор играе така, ще спечели турнира
Проверяват качеството на горивата в бензиностанциите в София
Проверяват качеството на горивата в бензиностанциите в София