Правителството прие Плана за възстановяване и устойчивост

Александър Марков
от Александър Марков
10:08, 14.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, който утре ще бъде представен и пред Европейската комисия.

С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване. В плана има записани около 57 инвестиционни мерки и 43 реформи.

Служебният премиер Стефан Янев напомни, че кабинетът е работил по Плана в последните пет месеца и че правителството се е опитало да го съгласува с 46-ото НС, заинтересованите браншове и бизнеси.

С представянето пред ЕК Янев изрази надежда, че “ще бъде отворен пътят за свежи пари към българската икономика” за възстановяване, дигитализация и развитие.

"В богатия ни дневен ред днес имаме точка, в която ще приемем Плана за възстановяване и устойчивост. Един план, в който се работи интензивно последните поне пет месеца от два поредни служебни кабинета. Един план, който се опитахме да го комуникираме с 46-ото НС, с всички браншови организации и заинтересовани структури от бизнеса и представителствата на общините и заинтересовани структури и хора, които се занимават с бизнес, които са загрижени за развитието на България. Получихме много позитивни отзиви от тях, затова, че свършената работа е позитивна и се надяваме с днешното му приемане и утрешното му представяне пред Европейската комисия да отворим пътя за детайлните разговори за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес, към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, в посока усъвършенстване, икономика с по-висок добавен продукт", каза Стефан Янев.

След представянето на плана ще започне да тече двумесечен срок за преговори с ЕК.

СНИМКИ: Правителствена пресслужба

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за мярката на Венци - Боксьора за 21 октомври
Отложиха делото за мярката на Венци - Боксьора за 21 октомври
Реформи или стабилност на всяка цена: Бабикян vs. Дилов в "Денят започва"
Реформи или стабилност на всяка цена: Бабикян vs. Дилов в "Денят започва"