НОВИНИ

Баща и син хирурзи от Благоевград изготвиха COVID справочник

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 14.10.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Трима лекари на първа линия, сред които баща и син от Благоевград, създадоха интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19. Той се разпространява сред медиците в страната и е достъпен на сайта на Българския лекарски съюз.

Д-р Георги Димитров-младши завършва Медицинския университет с награда "Златен хипократ" с пълно отличие. Специализира в едни от най-елитните учебни заведения, сред които Харвард и Станфорд. Медицинската професия наследява от баща си, с който създават единствения унифициран справочник за лечение на коронавирус в България.

"Аз като лекар, който е работил дълги години на Запад, седнах заедно със сина ми, който е и колега, доктор Георги Димитров, да анализираме причините и едно от нещата беше, че хората използват систематизирани знания и протоколи за лечение на COVID-19. Затова седнахме и проучихме протоколите на най-развитите страни със здравни системи. Видяхме, че общо взето във всичките тези протоколи нещата са еднакви", разказва д-р Димитър Димитров-старши.

Така бащата и синът - хирурзи, заедно с инфекционистът доктор Трифон Вълков, създават българския справочник за диагностика и лечение на COVID-19.

Българският научен труд систематизира световния опит, базиран на лицензирани доказателства. Те сa базирани не на десетки, а на стотици, а понякога и милиони пациенти, пояснява д-р Димитър Димитров.

"Протоколът е насочен за всички лекари. Той не е за консумация от немедицинско лице, защото езикът, на който е написан, е на медицински език. На по-достъпен език, мога да кажа, че това е есенцията, както старши каза, изцяло базирана на доказателства", допълва д-р Георги Димитров-младши.

За творението си в помощ на лекарите в България двамата хирурзи, освен признателност, получават и не малко критики.

"Нас винаги ни критикуват, как така двама хирурзи са седнали и написали нещо, което е инфекциозно заболяване. И винаги отговорът ни е такъв, че първо COVID е мултифункционално заболяване. И второто - първо сме лекари и второ сме тесни специалисти", посочва д-р Георги Димитров.

За издаването и разпространението на справочника, който е написан от лекари на първа линия за лекари на първа линия, съдействат Българският лекарски съюз и здравното министерство. Той се разпространява напълно безплатно и е достъпен на сайта на министерството.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой: Сбъднах мечтата си за подиум на Световно първенство по мотоциклетизъм
Мартин Чой: Сбъднах мечтата си за подиум на Световно първенство по мотоциклетизъм
ЧЕЗ: Не се планира спиране на тока в големи части от София на 15 октомври
ЧЕЗ: Не се планира спиране на тока в големи части от София на 15 октомври