НОВИНИ

Онс Жабер настоява за равно заплащане за мъжете и жените

онс жабер стартира победа тенис турнира чарлстън
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:27, 11.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Заемащата седма позиция в световната ранглиста по тенис при жените Онс Жабер заяви, че състезателките при дамите не би трябвало да чакат, за да получават същите суми от наградни фондове като мъжете на турнира в италианската столица Рим, след като организаторите обявиха плановете си за изравняване на спечеленото през 2025 година.

Тенисът е сред водещите спортове, в които се дискутира стремежа към равенство на парите от наградни фондове за мъжете и жените на четирите турнира от Големия шлем.

На събитията, организирани от Женската тенис асоциация все още се предлагат по-малко пари от тези на Мъжката тенис асоциация. В Рим наградният фонд за мъжете възлиза на 9.51 милиона долара, а при жените 3.5 милиона долара.

Шефът на Италианската тенис федерация Анджело Бинаги обяви през миналия месец, че е започнал процес, който ще доведе до изравняване на наградни фондове в следващите три години, но тунизийската Жабер настоява за по-скорошна промяна.

"Не виждам защо трябва да чакаме. Разочароващо е. Време е за промяна и е време организаторите на турнира да се справят по-добре", каза Онс Жабюр пред New York Times.

Испанката Паула Бадоса коментира, че не разбира защото има такава разлика в наградните фондове в Рим на турнира, който привлича елита в световния тенис.

"Не знам защото има разлика. Не ни информират. Те казват какво получаваш и трябва да играеш", заяви Бадоса.

Онс Жабер, която е поставена под номер 4 в схемата в Рим, ще срещне именно Паула Бадоса във втория кръг. Испанката отстрани германката Ана-Лена Фридзам с 4:6, 6:2, 7:6(2) в мач, продължил два часа и 39 минути.

В други по-интересни мачове на старта украинката Леся Цуренко победи сънародничката си Елина Свитолина с 6:4, 6:3, Камила Джорджи (Италия) надигра Аранча Рус (Нидерландия) с 4:6, 6:2, 6:3, французойката Ализе Корне се справи с Тереза Мартинцова (Чехия) със 7:6(2), 6:4, а рускинята Анастасия Павлюченкова отстрани италианката Сара Ерани с 6:1, 6:1.

Българката Виктория Томова също участва в Рим, но отпадна в първия кръг след поражение от представителката на Казахстан Юлия Путинцева със 7:6(5), 6:7(3), 0:6 след 2:53 часа игра.

 

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков продължава да води в класациите за най-полезен и най-резултатен баскетболист в Евролигата
Везенков продължава да води в класациите за най-полезен и най-резултатен баскетболист в Евролигата
Йордан Цонев: Част от приоритетите на Габриел са и приоритети на ДПС, подкрепяме темата за Гешев
Йордан Цонев: Част от приоритетите на Габриел са и приоритети на ДПС, подкрепяме темата за Гешев