НОВИНИ

ООН алармира: До 50 години – 1 млн. видове могат да изчезнат

bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 16.07.2020
5852
Чете се за: 00:38 мин.
Още
оон алармира години ndash млн видове изчезнат
Снимка: Pixabay

Човечеството може да бъде изправено пред изчезването на около 1 милион вида животни и растения до края на 21 век, ако не бъдат предприети мерки за опазване на биологичното разнообразие.

Това обяви изпълнителният директор на Програмата за околна среда на ООН (ЮНЕП) Ингер Андерсен.

"Трябва да поддържаме биоразнообразието. Сега на Земята живеят 8,7 милиона вида растения и животни, но можем да загубим около 1 милион от тях до 50-100 години, ако не предприемем активни стъпки за опазването им. Екосистемата – това е система, която работи с много деликатен баланс. Тя отговаря за валежите, за чистата вода и дори за въздуха, който дишаме, така че не можем да си позволим да загубим биоразнообразието", настоя тя.

Андерсен посочи също, че "частният сектор има реална възможност да създава зелени работни места и да стимулира икономическия растеж на екологична основа".

"Сега, в условията на криза, ние говорим с правителствените структури в много страни за това как да рестартираме икономиката. Те са готови да се обърнат към по-разумни инвестиции, като например да бъдат снабдени сградите с електричество от възобновяеми източници", каза Андерсен.

Тя насърчи държавите да удвоят усилията си за опазване на морските и сухопътните екосистеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фламенго спечели Шампионата на Рио де Жанейро
Фламенго спечели Шампионата на Рио де Жанейро
Муратоглу: Графикът е лудост
Муратоглу: Графикът е лудост