НОВИНИ

Опасна пешеходна пътека застрашава живота на жителите в село Скравена

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:40, 07.03.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Опасна пешеходна пътека застрашава живота на жителите на село Скравена. Участъкът неведнъж е предизвиквал инциденти с фатален край, но реакция от страна на институциите до този момент не е имало.

В село Скравена има около 2000 души. Една трета от тях живеят в местността "Паланката", която е отделена от селото от международен път Е-79. За да стигнат центъра на Скравена, където се намират училище, детска градина, аптека и магазини, хората ежедневно пресичат главния път. Но със страх. Такъв е случаят и на Гергана.

"Живея в центъра на селото и се налага често да пресичаме тази зона тук за "Паланката", защото въздухът е много по-хубав, по-спокойно е за децата, обаче пресичането е много трудно. Ако случайно евентуално някой реши да ни даде път, следващият шофьор го застъпва, започва да му свирка и да го изпреварва, както винаги ние се движим по 5 - 6 жени с майки с колички и последните две не могат да пресекат спокойно и нас ни е страх и седим примерно по 20 - 30 минути да пресечем от едната страна до другата. Много деца, които учат тук в скравенското училище, в детската градина, задължително трябва да има човек с тях да пресекат, те самостоятелно не могат да пресичат", разказва Гергана Минкова, жител на село Скравена.

"Това е един много натоварен международен път, по който минават изключително голямо количество тежкотоварни камиони, автобуси и друг трафик, пешеходната пътека е много лошо маркирана, липсват задължителните пътни знаци, които би следвало да са в обхвата на тази пешеходна пътека и да предупреждават водачите още от далече, че може да пресекат хора", допълни Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Това е и единствената пешеходна пътека, която свързва селото с местността "Паланката". Трагични инциденти в участъка не липсват, а хората от селото от години предупреждават за опасната отсечка.

"На това място преди 45 години моят баща е претърпял пътно произшествие, след 6 месеца той е починал. Мога да кажа, че това място се пресича със страх, нито могат да преминат деца, нито възрастни хора, защото не се спазват изобщо изискванията и знаците, които трябва да се спазват от пътните превозни средства", коментира Николинка Маринова, жител на село Скравена.

"Проблемът е голям, аз имам познати, които живеят в "Паланката" и до ден днешен не смея да пресека пътя от страх, тъй като стават инциденти, миналата година моят комшия загина точно на това място поради несъобразена скорост или ако едната кола в посоката спре, другата продължава да изпреварва и се застрашава животът", заяви Християна Вълова, жител на село Скравена.

"На първо място трябва да се поставят задължителните като минимум пътни знаци, на второ място за нас е най-разумно тук да се изградят изкуствено изпъкнали напречни неравности или легнали полицаи. Поставихме този въпрос пред АПИ, имаме тяхното уверение, че в рамките на до 3 седмици този проблем тук ще бъде коригиран, включително сме поели ангажимент ние като НПО да подарим необходимите пътни знаци за този пътен участък", каза още Диана Русинова, председател на Европейския център за транспортни политики.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брентфорд взе дербито на Западен Лондон с Фулъм
Брентфорд взе дербито на Западен Лондон с Фулъм
Челси ще търси задължителна победа срещу Борусия Д
Челси ще търси задължителна победа срещу Борусия Д