НОВИНИ

Опасно улично осветление във Варна

Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
09:05, 01.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Бурята, която вилня преди ден във Варна, освен дървета и клони, повали и два стълба за улично осветление. Поради късния час пострадали няма. Живеещи във варненския квартал "Чайка" сигнализираха, че осветителните тела между спирките "Делфинариум" и "Акациите" са опасни за преминаващите по тротоара пешеходци. Основите на стълбовете са корозирали, някои от тях са паднали, други са наклонени и може да бъдат съборени от по-силен вятър. Има и оголени кабели.

По пешеходната зона между двете спирки всеки ден преминават много хора, сред които и ученици. Наклонените и изгнили в основата си стълбове на осветителните тела, освен че са грозна гледка, са и предпоставка за инциденти. Живеещи в квартала настояват опасните съоръжения да бъдат подменени.

"Това определено може да бъде пагубно за някой", коментира жител от квартала.

"Аз съм електротехник по професия. Най-много по земята да протече ток, да се подаде напрежение по земята, което вече става опасно", обясни друг жител.

"Няма кошчета за боклук, да не говорим за падналите лампи и че това може да отиде върху някой възрастен човек... Доста опасно е. Трябва да се проверяват съоръжения, абсолютно всичко", коментират човек от квартала.

От Община Варна заявиха, че фирмите, които отговарят за уличното осветление, имат задължението периодично да проверяват съоръженията и да информират всяка седмица за тяхното състояние.

"Грижата за стълбовете представлява почистване грундиране и боядисване. Всяка година Община Варна има в бюджета си предвидени средства за тази дейност. За последно през миналата година сме извършвали тази дейност. Има спечелено финансиране по проект за възстановяване и модернизация на уличното осветление... така че предстои започване на обновяването на уличното осветление на територията на квартал "Чайка", обясни Станчо Станев, главен експерт "Енергоснабдяване на общински обекти и улично осветление" - община Варна.

От Община Варна допълниха, че са зачестили вандалските прояви и кражбите на кабели от осветителните стълбове в града, въпреки монтираното видеонаблюдение, там, където има най-много кражби. Разкрити извършители няма.

"За последните две седмици имаме разбити и окрадени над 80 стълба. Основно става въпрос за територията на кметство „Младост“ и кметство "Одесос". Стълбовете, когато бъде прекъснат кабелът, събарят главния автомат в касетата за управление на улично осветление и целите клонове остават без захранване, което помага лесното отнемане на кабела от извършителите", обясни още Станчо Станев.

Възстановяването на откраднатите кабели и повреденото улично осветление ще струва около 40 000 лева, които ще бъдат платени от общинския бюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виляреал се нареди в Топ 3 на Ла Лига
Виляреал се нареди в Топ 3 на Ла Лига
Каляри се измъкна от последното място след драма с Парма
Каляри се измъкна от последното място след драма с Парма