НОВИНИ

Оптимизират мярката 60 на 40

предвижда редизайн мярката
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 28.06.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Предвижда се малък редизайн на мярката 60 на 40. Интензитетът на помощта на държавата ще бъде на две части. Това каза служебният социален министър Гълъб Донев след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"При 30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, а също така към осигурителния договор ще бъдат включени и допълнителните от работодателя осигурителни вноски за лицата", каза министър Донев.

При спад в оборота с 40% към помощта от държавата ще се запази в съотношение 60 на 40. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април.

КНСБ подкрепи изпълнението и допълнението на постановление 151.

"Помолихме финансовия министър да ни даде известна информация за процеса по подготовка на корекция на бюджета. Получихме едни първоначални анонси и уверения, че с нас това ще бъде дискутирано и съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество преди да финализират своето виждане, което може да бъде реализирано, след като се формира нов парламент", казаха от КНСБ.

Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление, изхождайки от факта, че има три ограничения, за да бъде по-добър - няма предвидени средства в бюджета, няма действащ парламента, за да промени това и няма време за нотификация на по-сериозни изменения. Това заяви след срещата Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Новият дизайн на мярката беше изработен в две многочасови тристранни срещи от представители на икономическия блок на правителството, от синдикати и работодатели, каза той. Уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта. Първо - да се добави в него в раздела за особено потърпевшите бизнеси - пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари.

Също така заявихме категорично желание да изработим заедно мерките за подкрепа на заетите, доходите на работещите и на предприятията, при евентуална нова вълна, а и в оставащите месеци до края на годината, предвид на временната рамка за допустима държавна помощ, която ЕК е изработила, заяви Велев.

КТ "Подкрепа" са единствените, които не подкрепиха мярката.

Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира е фактът, че мините от "Мини Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета. Оказва се, че за мините няма 20 млн. лева, за да ги подкрепи, за да не затворят, а има има намаление на ДДС в ресторантьорството, заяви Григорова. Тя предупреди, че в "Мини Марица Изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори, което е огромен проблем.

Икономическият министър Асен Василев заяви, че икономическата обстановка се подобрява.

"Разчетите са, че ще можем да реализираме 1 - 1,5 млрд. повече приходи до края на годината", каза министър Василев.

Икономическият министър подчерта, че целта е да се запази нивото на предвидения дълг и дефицит и този 1 - 1,5 млрд. да бъде похарчен за подготовка, за посрещане на една доста тежка есенно-зимна вълна на COVID кризата, което ще включва мерки за бизнеса, за здравеопазването и подкрепата, която върви към пенсионерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не става полицай, защото единият му крак е по-къс, но днес е звезда на Бундестима
Не става полицай, защото единият му крак е по-къс, но днес е звезда на Бундестима
Милуоки поведе във финала на Източната конфернция
Милуоки поведе във финала на Източната конфернция