НОВИНИ

Осъдиха прокуратурата за проточило се над 30 години дело за възродителния процес

осъдиха прокуратурата проточило години дело възродителния процес
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 13.07.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Добрич осъди прокуратурата да плати обезщетения заради бавно разследване по досъдебно производство за т.н. „възродителен процес“, проточило се над 30 години.

По 12 000 лева за неимуществени вреди ще получат двете дъщери на учител от град Толбухин /днешен Добрич/, който по политически причини бил въдворен в лагер „Белене“ през 1985 г. за 14 месеца, а след това принудително изселен в град Роман за срок от три години. След завръщането в дома си, бил поставен под постоянно наблюдение и през май 1989 г. бил принуден да се изсели в Турция. Лишен и от възможността да упражнява учителската си професия още от края на 1984 година.

С решение на Народното събрание от 1 юни 1990 г. е била обявена неговата политическа и гражданска реабилитация. В началото на следващата година било образувано процесното следствено дело.

В хода на разследването мъжът починал и правата му на пострадало лице преминали върху дъщерите му, като негови наследници. В предявените искове ищците подробно са описали изпитанията, на които са били подложени по време на принудителната промяна на имената им, страданията от задържането на техния баща, както и от изселването на семейството им в Турция.

Съдът смята, че досъдебното производство се е проточило неразумно дълго - повече от 30 години, с което са накърнени човешките права на двете жени. Те от своя страна са изгубили доверие в институциите и надежда за справедливост.

Текст: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха телата на удавилите се момчета в река Осъм край Летница
Откриха телата на удавилите се момчета в река Осъм край Летница
Министър Димитър Илиев с подкрепа за Стилиян Петров за "Мача на надеждата"
Министър Димитър Илиев с подкрепа за Стилиян Петров за "Мача на надеждата"