НОВИНИ

Османи: Очакваме бързо вдигане на българската блокада на РСМ за ЕС

османи очакваме вдигане българската блокада рсм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:37, 03.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие. Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща. Това заяви външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи по време на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на страната като бъдещ ротационен председател на ОССЕ през 2023 г.

Министърът на външните работи очаква бързо вдигане на блокадата от страна на България за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС.

"За нас е важно да върнем доверието, да водим преговори по същество и да се стигне до бързо вдигане на блокадата от страна на България", казва Буяр Османи.

Той заяви, че стремежът е връщане на отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства.

Бъдещият премиер на РСМ ще покани Кирил Петков в Скопие

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

"За нас е важно отношението на България към преговорите. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз. Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция", подчерта министърът.

Без промяна на българската позиция за РСМ (ОБЗОР)

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите, допълни Османи.

По отношение на намерението на Еди Рама Албания и Република Северна Македония да не бъдат групирани в процеса за присъединяването към ЕС, Османи подчерта, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно.

"Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РСМ. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи", поясни Османи.

Групирането е неформално политическо решение и всяка държава преговаря въз основа на собствения си напредък. То просто дава една по-голяма регионална динамика. Смятам, че групирането е в интерес и на двете държави, тъй като сега Скопие има проблем, но през 2019 г. ситуацията беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка.

Република Северна Македония е в тройката на председателството на ОССЕ заедно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде председател на организацията през 2023 г., а тази година, вероятно в Скопие, ще се организира среща на държавите от Средиземноморието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима пострадали при катастрофа между пътничесĸи автобус и автомобил в Русе
Трима пострадали при катастрофа между пътничесĸи автобус и автомобил в Русе
Къде има ограничения по пътищата в страната?
Къде има ограничения по пътищата в страната?