НОВИНИ

Без промяна на българската позиция за РСМ (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:18, 15.12.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Няма промяна в българската позицията за старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. Това увериха началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, депутати от управляващата коалиция и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В парламента депутати от ГЕРБ-СДС поискаха от премиера Кирил Петков ясно да каже каква е позицията му за Република Северна Македония. Според тях пред чужди медии той говори едно, а в България - друго

"Едно говори в западната преса, а тук не смее да каже, но това, което ние ще следим и е много важно за нас, е да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство и парламента в декларация прие. В крайна сметка ангажиментите са много ясни, които самите колеги от РСМ са поели да изпълняват с договора, наем, че те не ги изпълняват вече две години", каза бившият министър от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че няма промяна в българската позиция и тя е залегнала в коалиционното споразумение между управляващите формации. Посочи, че докато Скопие не изпълни изискванията на българската страна, не може да бъде даден старт на преговорите.

В нашето споразумение пише, че тази позиция остава, но тя ще бъде надградена с идеи за нови съвместни комисии, за сътрудничество в нови сфери

Христо Иванов добави, че не вижда основания за промяна

"Нашият интерес е тя да бъда част от ЕС, разбира се, при спазване на договора за приятелство, така че просто тук не е за промяна на позицията ни, въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури двете цели", каза той.

София препотвърди позицията си за еврочленството на РСМ

Няма отстъпление от българската позиция, увери Лена Бориславова - началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

"Това, което премиерът Петков сподели пред "Файненшъл таймс", е, че заставаме зад досегашната позиция на Република България, но предлагаме успоредно с нея да бъде подобрен механизмът, по който да текат преговорите със съседна Република Северна Македония, така че да могат да се изследват не само историческите аспекти на това решение, но също така да бъдат обхванати икономически, социални, инвестиционни, всякакви други. Затова неговото предложение е следващите шест месеца да бъдат използвани ефективно за учестени такива срещи на различни експертни групи", обясни тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също не вижда основания за промяна в позицията ни.

"Не виждам никакви основания и нови факти, които да променят българската позиция. Важното е да се начертае пътна карта какво да се прави оттук нататък. Ние ще изчакаме решението при нашите съседи. Знаете, че премиерът им е в оставка. Ще видим новите предложения от страна на европейските ни партньори. Макар че, от моя гледна точка, вероятно нищо ново няма да бъде предложено", заяви Йотова.

България очаква конкретни действия от Република Северна Македония по изпълнение на Договора за сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високо напрежение: Нов скандал между МВР и прокуратурата
Високо напрежение: Нов скандал между МВР и прокуратурата
Германия обяви двама руски дипломати за персона нон грата
Германия обяви двама руски дипломати за персона нон грата