НОВИНИ

КЕВР прекрати обсъждането на цените на тока, след като НС наложи мораториум

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 15.12.2021 (обновена)
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати обществените обсъждания на новите цени на тока и парното, след като стана ясно, че парламентът налага мораториум. Бизнесът квалифицира решението на депутатите като двоен стандарт.

След близо 3-часово заседание на КЕВР, в 13.30 ч. регулаторът прекрати обсъждането на проект за енергийни цени, които трябваше да влязат в сила от 1 януари. Решението беше взето, след като стана ясно, че парламентът налага мораториум.

Според обмудсмана Диана Ковачева, която участва в общественото обсъждане, цените са формирани непрозрачно и подобно повишение е недопустимо в условията на здравна, социална и икономическа криза.

Работодателите обаче са недоволни, че с решението си Народното събрание налага мораториум върху цените на тока за бита, а електричеството за бизнеса остава на рекордни стойности.

До обяд КЕВР успя да обсъди проекта за цени на парното, предвиждащи драстичен скок между 20 и 30% за София, Разград, Враца и Велико Търново от нова година. В ранния следобед трябваше да се разгледат и цените на тока, предвиждащи скок от 11,5 на сто. След като стана ясно, че парламентът налага мораториум, членът на КЕВР от квотата на ДПС Ремзи Осман предложи да се прекрати заседанието, а председателят с изтекъл повече от година мандат Иван Иванов го подложи на гласуване.

Семейство Стефанови от Враца се отоплява изцяло на електроенергия. С наближаването на най-студените месеци от годината, идва и притеснението за плащането на сметките, тъй като сумите растат с всеки изминал месец.

Единият климатик не се гаси, този който е в хола, а останалите се пускат инцидентно, когато влезем в другата стая, обяснява Дора Стефанова.

Дори сме закупили възможно най-ефективния клас и пералня и печка и миялна машина клас 4А, но същевременно сметките ни се увеличават всеки месец или по-скоро на годишна база. Колкото и да се опитваме да пестим, колкото и да се опитваме да използваме нощна енергия не се получава, допълва Петър Стефанов.

Омбудсманът Диана Ковачева, която участва в общественото обсъждане на цените, разкритикува КЕВР, че немотивирано предлага поскъпване на ток и парно и подкрепи действията на парламента.

Очевидно е, че се търсят варианти, за да спре възмутителния опит на КЕВР да увеличи цените на тока и парното толкова много. И то между другото за парното за втори път тази година. Смятам, че предложението на КЕВР е абсолютно немотивирано, абсолютно непрозрачно, в една съкратена процедура в рамките на 48 часа беше направен опит да бъдат вдигнати цените на тока и парното по едни наистина възмутителен начин.

Омбудсманът припомни, че още през октомври ЕК е предложила мерки за компенсиране на енергийните цени, които новата власт може да приложи през зимата.

Замразяване на цените или пък съответно намаляване на ДДС за тока. Това са възможности, които трябва да бъдат дадени на хората, включително разсрочване на задължения, ненасилване на лихви, които да им дадат възможност да изкарат зимата.

ЕСО и енергоразпределителните дружества с позиция относно мораториума

Бизнесът иска да се наложи мораториум и върху цените на борсата

Бизнесът е оставен на свободния пазар и формира петкратно увеличение на цената на електроенергията за последните 5 месеца. Т.е. аз виждам в това наистина двоен стандарт и то главно защото бита представляват избирателите. Бизнесът плаща пазарна цена, докато битът е на регулиран пазар и плаща цена, която определят политиците, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ.

Бизнесът се опасява, че разликата в цените между бита и индустрията ще е за сметка на фирмите.

Някой трябва да плати сметката и последните няколко години тази сметка я плащаме бизнеса, допълни Иванов.

Бизнесът и синдикатите поискаха спешна среща с новия премиер и ресорните министри за да обсъдят шоковите енергийни цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия обяви двама руски дипломати за персона нон грата
Германия обяви двама руски дипломати за персона нон грата
Васил Маринов остана шести на Световното по вдигане на тежести
Васил Маринов остана шести на Световното по вдигане на тежести