НОВИНИ

Парламентът наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:59, 15.12.2021 (обновена)
6112
Чете се за: 07:07 мин.
Политика
Слушай новината

Парламентът наложи мораториум върху повишаването на цените на тока, водата и парното, които трябва да останат на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде изненадващо от председателя на групата на ГЕРБ-СДС в дебат за създаване на временна парламентарна комисия по енергийната криза. Подкрепиха го 186 депутати от всички партии без ДПС, които не участваха в гласуването с мотив, че решението е "динена кора" и е противозаконно. Мораториумът върху цените на тока, парното и водата ще бъде прегласуван, съобщиха от Министерския съвет. От правителството определиха мораториума като неясен.

След повече от два часа дебат дали да има комисия за фактите около енергийната криза и цената на тока, от опозицията предложиха мораториум и връщане на цената за битови потребители със задна дата.

Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услегите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Оказва се, че опозицията разсъждава отговорно. Радвам се, че мислите за българските граждани и ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум, каза Тошко Йорданов, ПГ на ИТН.

От 190 гласували, 186 гласа бяха "За" , двама "Против" и двама "Въздържал се".

Днес направихте най-големия популизъм. Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия, ще ги фалирате. Това означава, че вие нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България, каза Рамадан Аталай, ПГ на ДПС.

Първоначално, скандалът започна заради името на временната комисия "За състоянието на енергийната криза". От ГЕРБ реагираха остро.

За каква енергийна криза говорим? Ако говорим за цените на енергийните ресурси, това е съвсем друг въпрос и в България все още има независими органи, които работят и които се произнасят по тази тема. Няма как българският парламент да изземва функциите на КЕВР. Това е независим орган, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Едни независими, зависими органи, решили да вдигнат цената на тока на българите в най-бедната държава в Европа през зимата, в най-тежкия отоплителен сезон от години насам. Това предложение на КЕВР нека си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета Петков. В първия ден те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, каза Атанас Михнев, "Продължаваме промяната".

Аз не мога да разбера какъв е този неистов отпор да има временна комисия. Ако не бяхме губили парламентарното време вече щеше да е гласувана тази комисия и в утрешния ден или по най-бързия начин тази комисия да каже каква е реалната ситуация, каза Борислав Гуцанов, "БСП за България".

Целта според мен, на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на МС върху НС, каза Хасан Адемов, ДПС.

Ето това аз очаквам да чуя от тази комисия. Кой какви интереси защитава в структурите на енергийната система изключвайки КЕВР, това е задачата на тази комисия и колкото и часа тук да спорите, комисията ще я има и ще бъде гласувана и ще я подкрепим, каза Ивайло Христов, "Има такъв народ".

Ще подкрепим нейното създаване, защото наистина ситуацията с цената на тока е изключително сериозна, отразява се на гражданите, на предприемачите и в този смисъл е хубаво да опитаме да намерим адекватни решения, каза Христо Иванов, "Демократична България".

"Възраждане подкрепя" създаването на тази парламентарна комисия, защото смятаме, че по този въпрос трябва да се говори и тук разбира се ит най-важната трибуна в държавата, каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

В крайна сметка освен, че гласуваха мораториум, депутатите решиха да има и комисия за кризата с енергетиката.

Възможно е временно ограничаване на правомощията на КЕВР, до края на седмицата оценяват щетите от валежите

В Министерския съвет на среща също бяха обсъдени мерки за недопускане увеличение на цената на тока. Оттам определиха гласувания мораториум като плод на смислова грешка във внесеното предложение от ГЕРБ и че най-вероятно трябва да бъде прегласувано.

Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ПП ГЕРБ, трябва да уточни, че всъщност бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, което е отправено в НС, така че комисията ще има задача, също така, да преразгледа и да изготви доклад за това дали това решение не се налага да бъде прегласувано, доколкото това, което в момента е неясно, е текстът, тъй като той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво и ние заставаме от новата коалиция зад идеята, че по подобен начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото, заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на Кирил Петков.

В наложения от НС мораториум ще бъдат направени уточнения реши на спешно заседание сформираната днес комисия в НС. Ще бъде внесен нов вариант, според който мораториумът да влезе в сила от утре, 16 декември, и ще важи до 31 март 2022 г.

Млад депутат забрави речта си от трибуната на НС (ВИДЕО)

Като част от този дебат днес се показа и нормалното смущение при първи опит за изказване от парламентарната трибуна.

Утре парламентът ще трябва да прецени как ще промени решението си за мораториума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Лесов се надява боксът и щангите да останат в олимпийското семейство
Петър Лесов се надява боксът и щангите да останат в олимпийското семейство
Депутати за позицията на България за РСМ
Депутати за позицията на България за РСМ