НОВИНИ

Херо Мустафа: Искаме силна и енергийно независима България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:23, 15.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Американският посланик у нас Херо Мустафа заяви, че вижда надежда и потенциал за положителни промени в България и подчерта, че са налице причини за оптимизъм навсякъде около нас. Коментарът си тя направи на годишната среща на членовете на Американската търговска камара у нас

"Сега България има ново правителство, което е отворено към диалог и сътрудничество, българската икономика е стабилна и е подготвена за растеж през 2022 г., разработихме и разпространяваме ваксини и други терапии, които спасяват живот и така се надяваме да обърнем тенденциите на пандемията. Виждам надежда. Надежда всъщност е любимата ми дума в българския език. Ние, САЩ и България, сме посели семената за едно дълбоко, многостранно партньорство и ще продължим да работим в тази насока, да обединяваме усилия за създаване на по-големи възможности за гарантирането на сигурността и просперитета на двете нации", каза тя.

Херо Мустафа заяви още, че започва нова инициатива на трите И-та- инвестиции, иновации и интеграция. Тя похвали растежа на България и подчерта, че ще работи за нови американски инвестиции у нас. Затова, по думите ѝ, обаче е от първостепенна важност постигане на върховенство на закона и по-активна борба с корупцията.

България трябва да направи всичко възможно да се придвижи напред в класацията на "Трансперънси интернешънъл" по индекса за корупция, където в момента е на последно място, каза още американският посланик.

Тя акцентира и върху необходимостта от инвестиции в енергийната независимост на България, с цел да се избегне господстващото положение на една конкретна страна в тази сфера.

Херо Мустафа е на мнение, че България има потенциал да стане сериозен енергиен център в региона, като важен компонент за това е изграждането на интерконектора с Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магнус Карлсен намекна, че няма да защитава световната си титла по шахмат
Магнус Карлсен намекна, че няма да защитава световната си титла по шахмат
Премиерът привика областни управители заради наводненията
Премиерът привика областни управители заради наводненията