НОВИНИ

Депутатите създадоха енергийна комисия заради по-високите цени на тока и газа

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:32, 15.12.2021 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Слушай новината

Заради по-високите цени на тока и газа, които предизвикаха енергийна криза, депутатите създадоха специална комисия.

Със 163 гласа "за", 49 "против" и 7 въздържали се, депутатите приеха създаването на Временна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

Идеята дойде от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" и проектът на решение беше включен като трета точка в дневния ред за заседанието на НС в сряда.

Твърди дълги дебати предизвикаха споровете за това дали да я има, или да я няма.

Спорът първо беше около името на комисията. От опозицията ГЕРБ заявиха, че енергийна криза няма, след като има доставки и казаха, че в този дебат не може да не стане дума за цената на тока. А цената на тока се определя от КЕВР.

Размениха се реплики кой е виновен за тази ситуация за цените на тока.

Повечето политически формации се обединиха около това, че все пак дебат в парламента трябва да има при подобна криза.

Ето част от дебатите


"Меко казано, това звучи силно притеснително и аз не знам как така българският народ, като види с какво се занимаваме, как ще реагира, ще реши, че наистина има енергийна криза в България. Енергийна криза има тогава, когато има проблем с доставките на енергийни ресурси, няма информация да има проблем с доставката на електрическа енергия или с доставката на природен газ. За каква енергийна криза говорим? Ако говорим за цените на енергийните ресурси, това е съвсем друг въпрос и в България все още има независими органи, които работят и които се произнасят по тази тема. Няма как българският парламент да изземва функциите на КЕВР. Това е независим орган", смята Теменужка Петкова, ГЕРБ.

"Радвам се на интереса към точка 3 от нашия дневен ред, въпреки, че съм объркан от идеята, че няма енергийна криза, при положение, че имаме поредно предложение за повишаване на цените на тока от независимия регулатор. Прекрасен е интересът към този подиум, най-високият подиум в държавата, но в последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се независими уж независими органи от напълно зависимата до преди няколко месеца законодателна власт", каза Атанас Михнев, "Продължаваме промяната"

"Аз не мога да разбера какъв е този неистов отпор да има временна комисия. Ако не бяхме губили парламентарното време вече щеше да е гласувана тази комисия и в утрешния ден или по най-бързия начин тази комисия да каже каква е реалната ситуация, каза Борислав Гуцанов, "БСП за България".


"Целта, според мен, на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия е да се прехвърли отговорността на МС върху НС", каза Хасан Адемов, ДПС


"Ето, това аз очаквам да чуя от тази комисия. Кой какви интереси защитава в структурите на енергийната система, изключвайки КЕВР, това е задачата на тази комисия и колкото и часа тук да спорите комисията ще я има и ще бъде гласувана и ще я подкрепим", каза Ивайло Христов, "Има такъв народ".


"Ще подкрепим нейното създаване, защото наистина ситуацията с цената на тока е изключително сериозна, отразява се на гражданите, на предприемачите и в този смисъл е хубаво да опитаме да намерим адекватни решения, каза Христо Иванов, "Демократична България".


"Възраждане" подкрепя създаването на тази парламентарна комисия, защото смятаме, че по този въпрос трябва да се говори и тук разбира се от най-важната трибуна в държавата", каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 волейболни отбора се включват в "Звезди на бъдещето"
12 волейболни отбора се включват в "Звезди на бъдещето"
Магнус Карлсен намекна, че няма да защитава световната си титла по шахмат
Магнус Карлсен намекна, че няма да защитава световната си титла по шахмат