НОВИНИ

Румен Радев за РСМ: Европейските ни партньори разбраха къде е истинският проблем

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:38, 15.12.2021 (обновена)
7249
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

Темата за започването на преговори за членство с Република Северна Македония за втори път тази година отпада от дневния ред на среща на върха на ЕС. Това изтъкна президентът Румен Радев, който представлява страната ни в Брюксел. Лидерите на страните от ЕС днес заседават заедно с държавите от формаа "Източно партньорство" - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна. Обсъдиха още отношенията с Беларус и справянето с хибридните атаки, организирани от режима в Минск. Другата важна тема е струпването на руски войски по границата с Украйна.

България не се води от срокове, а от резултати в спора с Република Северна Македония, каза Румен Радев. Европейските лидери вече са разбрали същността на проблема, който по думите на президента, далеч надхвърля представите за исторически спор между две съседни държави.

Според него проблемът засяга фундамента на ЕС - спазването на човешките права и дискриминацията.

"Повечето от нашите европейски партньори разбират същността на проблема. Той надхвърля далече представите за исторически спор между две съседни държави. Това е проблем, който засяга дълбоко фундамента на самия ЕС - това са ценностите и принципите, които ние изповядваме - човешките права и липсата на дискриминация", заяви президентът Румен Радев.

Радев каза, че за втори път темата за разширяването за РСМ отпада от дневния ред на европейския съвет.

"На всички европейски съвети – от май досега, аз съм говорил с всеки европейски лидери по темата РС Македония. Искам да им благодаря, защото за втори път темата за разширяването, специално за РСМ, отпада от дневния ред. Нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем. Ще продължим да отстояваме не само историята, културата, но спазването на правата на македонските българи. Те трябва да получат своите ясни конституционни гаранции - най-важният критерий от Копенхагенските критерии".

На въпрос дали даваме някакви срокове, Радев каза:

"Този процес не се води от срокове. Той се води от резултати. Ние срокове не даваме. Ние очакваме резултати и всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни, те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички.

София препотвърди позицията си за еврочленството на РСМ

Радев заяви, че френският президент Еманюел Макрон ясно знае българската позиция.

"Така че не очаквам натиск. Какъвто натиск имаше, той вече е в историята. Имаме ясна уговорка с президента на Франция. С Франция имаме да решаваме въпроси в енергетиката", добави Радев.

Президентът заяви, че най-тежко е било на Съвета на 6 октомври в Словения.

"Тогава бях сам срещу всички. Първо имаше подготвителна атака от лидерите на европейските институции, след това имахме среща с Меркел и Макрон, но България отстоя своите позиции", каза Радев.

За срещата "Източно партньорство" Радев каза, че е важен инструмент за разширяване на диалога на страните от този регион.

"Тази среща протича на фона на една усложнена обстановка. Въпреки оттеглянето от страна на Беларус през юни тази година, знаете че проблемът с човешките права и използването на мигрантската гриза там остава. Ескалация има в напрежението в и около Украйна по границите, конфликтът между Армения и Азербайджан взе човешки жертви и неговото решаване остава като предизвикателство. На този фон Съветът ще приеме днес декларация, която да донесе за задълбочаване на сътрудничеството, за подкрепа в редица важни области.

Инициативата остава ключов приоритет в българската външна политика. Не само поради нашата географска близост със страните от региона, свързват ни исторически, духовни връзки, но специално в Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общности. Трябва да разширяваме културното и образователно сътрудничество с тях", допълни президентът.

Кирил Петков ще посети Брюксел в петък

На фона на продължаващото напрежение по украинско-руската граница европейските лидери обсъждат днес сътрудничеството с държавите от Източното партньорство. Очаква се ЕС да подкрепи Украйна с военна техника. Лидерите се занимават и с обтегнатите отношения с Минск. Столът на Беларус остава на срещата остана празен, страната напусна формата на Източното партньорство през юни.

Очаква се лидерите да приемат декларация, която да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството с държавите от Източното партньорство и за подкрепа в различни области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм отложи завръщането си на корта
Доминик Тийм отложи завръщането си на корта
Спряха временно правата на бивш играч на Лудогорец заради допинг
Спряха временно правата на бивш играч на Лудогорец заради допинг