НОВИНИ

Министър Божанов иска да премахне синия талон за шофьорите и стикерите по стъклото

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:02, 15.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Гражданите и фирмите да бъдат в центъра на административното обслужване. Такава цел си постави новият министър на електронното управление Божидар Божанов. Целта е да се намали административната тежест с 80%. Какви са първите реформи, с които ще се заеме Министерството на електронното управление?

По-малко бюрокрация и повече дигитализация иска министърът на електронното управление.

Всички регистри по подразбиране трябва да бъдат публични. Данните им да бъдат публични за граждански активисти, за медии, за да могат да се правят анализи, да видим къде отиват публичните средства, например.

Сред първите инициативи ще бъде премахването на всички стикери от предното стъкло на автомобилите.

Друга мярка предвижда преминаване в произволен пункт за годишен технически преглед вместо в КАТ. Но дали това няма да натовари работата им?

Няма да ги натовари много, тъй като пунктовете на КАТ са малко и те се натоварват, а тези, в които могат да бъдат извършени годишни прегледи са много, смята инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

Предлага се отпадане на печатите и удостоверения като това за липса на задължения, за семейно положение или за наследство. Според адвокати това е добра стъпка.

Всичко е три-четири пъти по-бързо и с 60% по-евтино. Ако има електронни системи всичко се събира светкавично, смята Иван Тодоров, адвокат.

Друга идея е замяната на трудовата книжка с електронна, издаването на строителни разрешения онлайн, както и лична карта с вграден чип. До какво ще доведе електронната идентификация?

При машинна идентификация възможностите за злоупотреба на практика ще се намалят почти до нула, казва Петя Колчакова, адвокат.

Част от предложенията бяха внесени в предишното Народно събрание, но поради краткия му живот, не стигнаха до пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решават бъдещето на селекционера Ясен Петров през януари
Решават бъдещето на селекционера Ясен Петров през януари
Енергийната комисия към НС прие да се променят датите на мораториума върху цените на тока
Енергийната комисия към НС прие да се променят датите на мораториума върху цените на тока