НОВИНИ

До края на седмицата трябва да бъдат оценени щетите от наводненията у нас

Александър Марков
от Александър Марков
14:08, 15.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

До края на седмицата ще бъдат описани щетите в пострадалите от наводненията региони в Благоевград, Кърджали и Смолян, след което ще бъдат отпуснати средства за възстановяване. Това обявиха от правителството след спешна среща на премиера Кирил Петков с областните управители на трите засегнати области.

Наводненията се дължат предимно на неремонтираната инфраструктура на "Напоителни системи", обяви земеделският министър.

Спешни огледи на щетите, възстановяване на засегнати мостове и нов ефективен контрол върху разходваните средства са първите мерки, начертани на срещата между премиера Кирил Петков и областните управители.

"За първи път вместо първо, да се действа, след това да се плаща, а накрая да се изследва какво, защо и как е било направено, ще въведем нов модел на работа", заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя.

В спешен порядък областните управители бяха инструктирани в координация, заедно с всички заинтересовани и компетентни ресорни министерства, да представят до края на деня доклади какви са необходимите ремонтни и възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени с подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки.

Още до края на тази седмица ще бъдe извършен оглед от експерти. След като стане ясен точният размер на щетите, ще бъдат отпуснати незабавно необходимите средства за възстановяване на засегнаните инфраструктурни обекти.

При Петков са обсъдени възможности да бъде потърсена отговорност от лицата, които са ремонтирали разрушената сега инфраструктура в предишните две години. Повечето диги, чието изграждане е било платено, са без Акт 16.

"Време е оттук нататък да спрем да говорим за отговорни организации, а да посочваме персонално отговорните лица", заяви премиерът.

В някои населени места наводненията са предимно заради неремонтираната инфраструктура на "Напоителни системи", обясни земеделският министър Иван Иванов.

"Най-важното е, че се работи по въпроса. Очакваме да спаднат водите. Където е възможно, се възстановяват тези диги", заяви той.

Иванов призова всички земеделски стопани да кандидатстват за обезщетение пред местните общински служби по земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордна инфлация от 7,3% за година
Рекордна инфлация от 7,3% за година
Агуеро сложи край на кариерата си заради сърдечно заболяване
Агуеро сложи край на кариерата си заради сърдечно заболяване