НОВИНИ

Путин потвърди пред Си Цзинпин, че ще присъства на откриването на Олимпиадата в Пекин

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:36, 15.12.2021
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руско-китайските отношения са образец на междудържавно сътрудничество през 21-ви век, заяви днес руският президент Владимир Путин на видеосреща на върха с китайския лидер Си Цзинпин. Владимир Путин потвърди, че ще отиде на церемонията по откриването на зимната Олимпиада в Пекин през февруари на фона на политически бойкот от Съединените щати, Великобритания, Австралия и Канада заради състоянието на човешките права в Китай. Си Цзинпин е подкрепил предложенията на Москва за правни гаранции от САЩ и НАТО за сигурността на Русия.

Отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно високо равнище благодарение на последователното прилагане на Договора за добросъседство, дружба и сътрудничество, който е продължен с още пет години, отбеляза Владимир Путин. Според него двете страни са изградили нов модел на сътрудничество, основан на ненамеса във вътрешните работи и взаимно зачитане на интересите.

Тясната координация в действията на Русия и Китай на международната сцена, отговорният съвместен подход при решаване на актуалните световни проблеми, се превърнаха в значителен фактор за стабилността на международните отношения.

Двамата лидери категорично се противопоставят на "всеки опит за политизиране на спорта и олимпийското движение".

Очаквам да се видим лично в Пекин, както се договорихме. Ще разговаряме и след това ще участваме в церемонията по откриване на Зимните олимпийски игри. Благодаря ви за поканата да присъствам на това знаково събитие, заяви Путин.

САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин

Китайският лидер изрази подкрепа за предложенията на Москва към Съединените щати и НАТО за предоставяне на юридически гаранции за сигурността на Русия. Списъкът с инициативи е бил връчен днес на американската страна. Той включват ангажименти срещу по-нататъшното разширяване на Пакта на изток и разполагането на някои видове оръжия край руските граници.

Светът навлезе в период на турбуленция и трансформация при комбинирания ефект от големи промени и пандемия, които са без прецедент от един век. Отношенията между Китай и Русия показват нова жизненост след като преминаха през всички видове изпитания, заяви Си Цзинпин, президент на Китай.

Според Китайския лидер някои международни сили се намесват във вътрешните работи на Китай и Русия под прикритието на демокрацията и брутално потъпкват международния ред и признатите норми на международни отношения. Не беще подминато и двустранното икономическо сътрудничество.

От януари до ноември тази година стокообменът е нараснал с 31 процента до 123 милиарда долара . Така надминахме рекордните показатели от предпандемийната 2019 г. В близко бъдеще ще преминем границата от 200 милиарда долара, заяви Путин.

Сред темите са били доставки на руско зърно за Китай, проекта за газопровод "Силата на Сибир-2" и създаване на независима финансова инфраструктура за руско-китайските търговски операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издърпаха пропадналия на пътя за Триград багер (СНИМКИ)
Издърпаха пропадналия на пътя за Триград багер (СНИМКИ)
Млад депутат забрави речта си от трибуната на НС (ВИДЕО)
Млад депутат забрави речта си от трибуната на НС (ВИДЕО)