НОВИНИ

САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Игрите в Пекин

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:52, 07.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Джо Байдън
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На фона на поредния опит за затопляне на отношенията с Москва, Вашингтон и Пекин достигнаха критично висока точка на напрежението. САЩ официално обявиха дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин заради нарушаване на човешките права в Китай. Въпреки бойкота, американските спортисти ще могат да участват.

В отговор Китай предупреди САЩ, че ще платят цената за това. Дипломатически бойкот обмислят и Канада и Австралия.

Решението на Вашингтон за дипломатически бойкот на зимната Олимпиада в Китай беше приветствано от правозащитници и политици в Съединените щати. Президентът Джо Байдън е под вътрешен натиск да заеме ясна позиция срещу нарушението на човешките права в Китай. Конгресмени призоваха и други страни да се присъединят към дипломатическия бойкот, с аргумента, че международната общност не трябва да помага на Пекин в прикриването на жестокостите срещу уйгурите и други малцинства. Чуха се и гласове за пълен бойкот на игрите.

Американските спортисти ще имат право да се състезават на Игрите в Китай, но дипломати и правителствени служители няма да пътуват до Пекин по време на най-големия спортен форум. Политиката важи и за Параолимпийските игри, които също ще се проведат в Пекин.

"Спортистите от американския олимпийски отбор имат нашата пълна подкрепа. Стоим зад тях на 100 процента и ще ги подкрепяме от дома, но няма да се включим във фанфарите на игрите", заяви Джен Псаки, говорител на Белия дом.

Международният олимпийски комитет припомни, че е политически неутрален орган и определи изпращането на официални представители като чисто политическо решение на всяко правителство.

Според правозащитници поне един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства са затворени в китайски лагери в провинция Синдзян, където се практикува стерилизация на жените и принудителен труд.

Пекин заяви, че решението за бойкот почива на лъжи и слухове, а американският заговор срещу игрите е обречен на провал и ще доведе до загуба на морален авторитет и доверие.

"Съединените щати трябва да престанат да вкарват политиката в спорта и да се намесват в зимната Олимпиада в Пекин с вредни думи и действия. В противен случай ще пострада двустранният диалог и сътрудничество по международни и регионални проблеми", каза Чао Лицзян, говорител на МНвР на Китай.

Традиция е САЩ да имат делегация на Олимпийските игри - първата дама Джил Байдън дори ръководи дипломатическата делегация на страната за Олимпийските игри в Токио 2020, които се проведоха през лятото, след като бяха отложени с една година заради пандемията от COVID-19.

Последният пълен американски бойкот на Олимпиада е от 1980-та в Москва. Така президентът Картър протестира срещу съветската инвазия в Афганистан. Китайската преса сега отбелязва, че отсъствието на американски дипломати на игрите в Пекин ще намали риска от внасяне на вирусни инфекции в страната.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година и ще бъдат излъчвани по БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"
Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"