НОВИНИ

Проф. Ангел Димитров: РСМ не е готова да започне преговорите за членство в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 07.12.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

"Едва ли има държава, която да желае повече от България, приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Но винаги има едно голямо "но", то се определя от подготовката на страната кандидат. Иска ми се да кажа, че РСМ е готова да може да започнат преговорите по въпроса, но не виждам основания за това", каза в "Денят започва" проф. Ангел Димитров, съпредседател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

В четвъртък ще бъде следващото заседание на съвместната историческа комисия.

"Ще обсъждаме това, което говорим вече 5 заседания подред. Затънахме в 10-11 век – краят на Първото българско царство, времето на Цар Самуил и неговите наследници. Не остава време да говорим за общото честване на двете държави на Гоце Делчев", допълни проф. Димитров.

По думите му има нежелание от страна на РСМ да се работи според характерните за всяка наука принципи. Характерното за историческата наука е позоваването и уважението към фактите, изворите.

"За тях това е хлъзгав терен, защото няма нито едно историческо свидетелство, в което да се говори за съществуване на македонски народ, македонска държава и Самуил да е македонски цар, с което да започнем сериозна дискусия", каза още проф. Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Резултати от НБА
Резултати от НБА
Жена беше блъсната на столичен булевард
Жена беше блъсната на столичен булевард