НОВИНИ

"Демократична България": Акцентът не е броят на министерствата

bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 07.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Аритметично за нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че това мнозинство аритметично не може да бъде безпроблемно и гладко, но трябва да има правителство, трудността ще започне след това - как ще функционира това мнозинство. Ще се фокусираме върху двустранния разговор между нас и "Продължаваме промяната", ще оставим на тях да се договорят с останалите политически сили от които те търсят подкрепа. Ние трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление. Ще работим да има дебат и всеки да поеме отговорност към рестартиране на съдебната власт. Това заяви Христо Иванов след проведената консултация при президента Румен Радев.

По думите му акцентът не е колко министерства ще има "Демократична България".

"Виждаме своята роля като гаранти за определена политическа насока на развитието на следващото управление. Имаше среща вчера, обсъждахме рамката на коалиционното споразумение, не политиките, а как то ще функционира. Става забавяне по наша вина, по технологични причини, не става дума за проблем или някакви различия", допълни Христо Иванов.

Той поясни, че на трите партии предстоят решения на съответните органи, за да може официално да се приключи процесът по преговори.

"Ние преговаряме да дадем подкрепа на мандатоносителя, очакваме този технологичен цикъл да бъде завършен утре от наша страна", уточни Христо Иванов.

Атанас Атанасов добави, че има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства.

"Предупредили сме за това мандатоносителя и ще направим всичко възможно за корекция в коалиционното споразумение - да има гаранции това да не се случи. Когато министърът може сам да си определя екипът, нали се сещате какво може да се случи. Някои от назначенията на служебното правителство в сектор "Сигурност" бяха удачни, други не. Очертават се двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, бяха министри на служебното правителство, Бойко Рашков има качества, не е въпрос в персоната на Бойко Рашков, секторът е сложен и трябва да има координация", подчерта Атанас Атанасов.

По думите му "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено".

"Този начин на подписване на коалиционно споразумение е по искане на "Демократична България", когато се гласува и има мнозинство в парламента, отговорът е ясен", каза още Атанас Атанасов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"
Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"
Задържаха мъж по разследването за авансовите плащания за магистрала "Хемус"