НОВИНИ

Пенсионирана учителка създаде патриотична улица в село Искра

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 15.12.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Патриотична улица си има първомайското село Искра. Това се дължи на пенсионираната начална учителка Неделя Боснева, която вече няколко години рисува и пише цитати от стихотворения по стените на къщите.

Всичко започнало преди няколко години, когато жената решила да изпише цитат от стихотворение на Христо Ботев върху оградата на своята къща.

Най-напред на улицата написах най-любимия ми стих и предполагам не само за мен - "Настане вечер, месец изгрее" от "Хаджи Димитър" на Христо Ботев.

Съседите също не останали безразлични.

Казаха - няма само да пишеш на тебе тука по стените, искаме и на нас да напишеш... Викам - те стените не са ви оправени, дуварите, оградите... Хората казаха - всичко ще оправим, ще боядисаме ти само напиши и така започнах.

Така постепенно хората от улица "Юрий Гагарин" започнали да стягат дуварите си, а Неделя- да ги рисува с различни сюжети. Разказва, че никога преди това не е рисувала. Първите си опити направила с блажни бои, но не ѝ харесало. Продължила да изпробва докато най-накрая намерила това, което търси.

Най-накрая с бронз, това имах в момента и ми хареса. Никога не съм рисувала и никога не съм знаела. Даже много съм мечтала да мога да нарисувам Левски... Взех четката, започнах и когато свърших не повярвах, че аз съм го нарисувала.

По стените постепенно се появили и други герои от нашата история.

Последното, което нарисувах, това е Хан Крум и Иван Асен Втори, тези велики държавници, мъдри мъже български, винаги са ме вдъхновявали. Това съм предавала и на моите ученици, само че написах отгоре "Къде сте смели български държавници, щото искам и сега да има такива".

Улица "Юрий Гагарин", която вече е известна като патриотичната улица, вече привлича туристи.

Абсолютно отвсякъде идват хора, питат и ние пращаме снимки...просто съм щастлив ,че имаме тази жена в нашето село, казва Тодор Налбантов, кмет на село Искра.

Баба Неделя вече крои планове за нови образи на съседските стени.Предстои да бъде изрисуван Патриархът на българската литература Иван Вазов.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕСО и енергоразпределителните дружества с позиция относно мораториума
ЕСО и енергоразпределителните дружества с позиция относно мораториума
Какво може да се направи, ако съсед превърне жилището си в бунище
Какво може да се направи, ако съсед превърне жилището си в бунище