НОВИНИ

От 20 години в село Зелен дол живеят на воден режим през лятото

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 16.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Заради дългогодишен проблем с водоподаването жители на благоевградско село организираха подписка, адресирана към няколко институции – кмета на общината, управителя на ВиК и общинския съвет. Искането на хората е през лятото да имат вода постоянно, а не по 2 часа в денонощието.

От близо 20 години всяко лято водата в чешмите в село Зелен дол почти няма. Затова и за поредна година жителите на селото, които са около 200, настояват институциите да решат проблема и да се избегне водния режим през топлите месеци. Според хората в селото водата не е годна за пиене.

Случва се да има проблеми със замътяване при аварийна ситуация, но колегите са предупредени, за напред не мисля, че ще има някакъв проблем, ще се прави периодично промивка на мрежата и отделно се следи водата от към вход на резервоара, обясни инж. Мартин Петров от ВиК-Благоевград.

От водоснабдителното дружество търсят начин за трайно решаване на проблема с водоподаването не само в село Зелен дол, а и в останалите села в района. За целта ВиК иска да получи възможност за стопанисване на два общински кладенеца, изградени на река Струма.

Към настоящия момент тези шахтови кладенци са консервирани и, за да започнем процедура, те трябва да бъдат прехвърлени на ВиК оператора за стопанисване, след това ние ще си подготвим, имаме готовност в съвсем кратки срокове да направим процедурата, да се направят проектите и да се извади разрешително за водоползване в Басейнова дирекция. Така ще решим трайно водоснабдяването на всички тези села от група Селище, не само на село Зелен дол, обясни инж. Росица Димитрова, управител на ВиК-Благоевград.

От общинската администрация в Благоевград също имат готов проект за решаване на дългогодишния проблем с липсата на вода в селата.

Ще започнем изграждането на сондажни кладенци. Първият сондаж до месец ще започне в село Мощанец. Направили сме проучване за Зелен дол, Горно Българчево и Долно Българчево. Определени са точките на сондиране, сега подготвяме документите са съгласуване с държавните институции и ще сондираме и там, дано се справим до средата на лятото или края на лятото, обясни кметът на Благоевград инж. Румен Томов.

Докато се търси решение на проблема, хората в селата имат една надежда – годината да е дъждовна и да нямат проблеми с водоподаването.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По зрителски сигнал: Руши се емблематична къща в Добрич
По зрителски сигнал: Руши се емблематична къща в Добрич
Независима комисия ще разследва щурма срещу Капитолия
Независима комисия ще разследва щурма срещу Капитолия