НОВИНИ

От днес интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова

регионалният министър провери работата изграждането интерконектора гърция
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
14:57, 01.12.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортирането на първите количества газ за Молдова по газопровода IGB стартира успешно от днес, съобщиха от фирмата-оператор. Интерконекторът Гърция-България достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно още в първите два месеца от въвеждането му в експлоатация.

IGB има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна.

От 1 октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България. За момента, резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки.

България и Молдова сключиха споразумения за достъп до българската газопреносна мрежа

Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно.

"Това е ясен знак за пазарния интерес към IGB и възможностите, които той предлага – засилена енергийна свързаност, повишена сигурност на доставките и достъп до разнообразни източници. Интерконекторът заема изключително важна роля в този момент на несигурност и повишени рискове, и вярваме, че възможността за увеличаване на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно ще допринесе още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, така и на съседните държави и по-широкия регион", подчертаха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 000 семейства на деца в 1-ви и 8-и клас получават еднократна помощ от 300 лева
Близо 100 000 семейства на деца в 1-ви и 8-и клас получават еднократна помощ от 300 лева
От ДПС искат да разберат дали е направена проверка за т.нар. "златни паспорти"
От ДПС искат да разберат дали е направена проверка за т.нар. "златни паспорти"