НОВИНИ

България и Молдова сключиха споразумения за достъп до българската газопреносна мрежа

Александър Марков
от Александър Марков
19:14, 27.10.2022
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийни споразумения за достъп до българската газопреносна мрежа сключиха България и Молдова в рамките на официалното посещение на президента Румен Радев. Държавният глава пристигна в Молдова, където ще присъства и на инициативите по случай Деня на бесарабските българи в Тараклия.

За да преодолее регионът последиците от войната в Украйна в енергиен и икономически план, споразумението прави възможно доставките на природен газ, включително и втечнен, за Кишинев. България е готова да изнася и електроенергия за страната.

Трите газови споразумения, които българската "Булгартрансгаз" и молдовската "Енергоком" подписаха, дават достъп на Кишинев до газовата ни инфраструктура. Така могат да бъдат транзитирани потоци природен газ от юг на север, за да бъде смекчен ударът върху икономиките на региона заради войната в Украйна.

"Обща е оценката ни и тревогата ни с президента Санду, че в резултат на войната на Русия срещу Украйна нашите две страни са изправени пред сериозни изпитания. Не само за нашата сигурност, но и за икономиките и социалните системи, в резултат на растящата инфлация, прекъснатите доставки на енергия. Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства само ако сме солидарни. Подписаното газопреносно споразумение е важна стъпка в тази посока", каза президентът Радев.

Радев: С подписаното споразумение за пренос на газ подаваме ръка на Молдова в трудно положение

"Тази война нанесе големи икономически и социални щети за целия европейски континент, а гражданите на Молдова чувстват ефектите много силно. Ние сме в най-тежката енергийна криза от независимостта си досега. Не съществува никакво съмнение, че енергийните ресурси се използват като оръжие, за да подкопаят устоите на нашата държава и младата ни демокрация. Приветствам подписването на Договора за достъп и транзит на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз". С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ", каза Мая Санду.

България на практика осигурява капацитет за пренос на до 15 млрд. куб. м и още 3 с връзката си с Гърция, обясни президентът Радев.

"Сега, чрез реверсивни възможности, които има, можем да доставяме газ от юг на север през Турция, Гърция, България, Румъния, към Молдова. Имаме отделно и междусистемна газова връзка между България и Румъния. Така че тук с подписването на това споразумение протягаме ръка към Република Молдова в трудни времена", каза Радев.

Освен газ София може да изнася и електроенергия за Молдова, както вече се водят преговори с Република Северна Македония.

"България е третият нетен износител на електроенергия в Европа. Около 2000 мегавата всеки ден. България, като отговорен съсед и член на ЕС активира механизма за макрофинансова помощ на ЕС. И вчера президентът на ЕК обяви, че Северна Македония ще получи 80 млн. евро за доставка на електроенергия по този механизъм. И ние сме готови да я осигурим. Обсъдихме със Санду възможностите да се активира този механизъм и за Молдова и ние сме готови да се включим", каза президентът.

Снимки: БГНЕС

Президентите обсъдиха и статута на Тараклийския държавен университет, както и начините за подобряване условията за бесарабските българи.

"Ние високо ценим подкрепата и създадените условия и лично на президента Санду като министър на образованието за увеличаване на часовете по български език в училищата. За съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на тази общност. Обнадежден съм от днешните ни разговори, че ще продължим да работим усилено и ще намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо за всички страни решение за Тараклийския държавен университет като културно-образователен и духовен център на българската общност. Като важен елемент за задълбочаване на приятелството между нашите страни и народи", каза Радев.

"Искаме да задълбочим сътрудничеството си с България в областта на образованието и културата и съм убедена, че можем да я реализираме, включително чрез по-явно участие на етническите българи в обществения живот на Молдова. Имаме добри резултати в подготовката на кадрите в образованието. Всяка година към образователните институции в Молдова се делегират специалисти по българска филология, музика и култура от България", каза Санду.

По-рано през годината университетът можеше да загуби академичната си автономност, но това беше предотвратено с усилията и на българската държава. В Молдова живеят над 50 000 бесерабски българи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен обеща помощ на Косово за доставките на газ
Урсула фон дер Лайен обеща помощ на Косово за доставките на газ
Ожесточени боеве се водят край Бахмут и Авдеевка в Донбас
Ожесточени боеве се водят край Бахмут и Авдеевка в Донбас