НОВИНИ

Радев: С подписаното споразумение за пренос на газ подаваме ръка на Молдова в трудно положение

bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 27.10.2022
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

България и Молдова подписаха споразумение за пренос на газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз". Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовския президент Мая Санду. Споразумението ще даде възможност на Молдова да получи достъп от втечнен газ от терминалите в Гърция и Турция.

На съвместна пресконференция президентът Радев каза, че България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова и е готова да сътрудничи и да помага в процеса на европейска интеграция. През юни страната получи статут на държава кандидат за ЕС.

"Ние извървяхме нашия труден път към членство в ЕС, знаем какви усилия са нужни, какви дълбоки реформи трябва да се правят и сме готови да споделяме нашия опит", заяви Радев.

Той припомни, че България е неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Молдова.

Заяви, че с президента Санду са изразили тревога, че в резултат на войната в Украйна двете страни са изправени пред сериозни изпитания, не само за сигурността, но за икономиката, социалните системи.

"Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства, ако сме солидарни и работим заедно. Подписаното споразумение на газопреносните оператори е важна стъпка в тази посока. С това споразумение протягаме ръка към Молдова в трудно положение и това е проявата на солидарност и общ подход към кризите, за да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките", каза президентът.

Радев и Санду са дискутирали както теми от дневния ред на двустранните отношения, така и във връзка с променената геополитическа ситуация от войната в Украйна и нейното отражение върху системата за европейска сигурност, социалното и икономическо развитие. Обсъдени са възможности за задълбочаване на сътрудничество в области като инвестиции, селско стопанство, туризъм, транспорт, образование.

Радев благодари на президента Санду за увеличаването на часовете по български език в училищата в Таракрийския регион, както и за съхраняване на културната, национална и историческа идентичност на българската общност в Молдова. Изрази надежда, че ще се намери решение и за статута на Тараклийския университет.

"Молдова и България са свързани от традиционно приятелство и доверие, основано на вековни духовни и културни връзки между нашите народи", каза президентът.

Двамата с Мая Санду са направили преглед на всички подписани до момента двустранни споразумения, които са 60 на брой. След седмица в София България ще предаде председателството на Молдова на Централноевропейската инициатива.

"Вашата визита маркира 30 години от момента на установяване на дипломатически отношения между двете страни, но и приятелството, което ни свързва през вековете чрез история, култура и хората. От около 200 години Молдова е родината на една българска общност, която намери дом, който ги прие", каза от своя страна Мая Санду.

"Нашата цел е да бъдем единни и да построим заедно едно бъдеще, което да бъде мирно и проспериращо, каквито и да са нашите етнически корени, какъвто и език да говорим или каквито да са политически убеждения - всички сме част от държавата Република Молдова и всички срещаме еднакви трудности. Нашето бъдеще в ЕС е близо до България и европейските държави. Единство на целия европейски континент е много важно днес и за да отговорим решително на войната на Русия срещу Украйна", каза още Санду.

Заяви, че Молдова не признава незаконната анексия на териториите на Украйна. Смъртта и разрушенията трябва да спрат и единственият начин е Русия да се изнесе от Украйна, каза тя.

Санду заяви още, че страната в момента е в най-тежката енергийна криза и не съществува съмнение, че енергийните ресурси се използват като оръжие, за да дестабилизират Молдова.

Тя приветства подписването на договора с България за достъп и транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз".

"С това ще можем да диверсифицираме нашите източници на природен газ и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи. Това ще консолидира енергийната независимост на Украйна", каза Санду.

Заяви, че Молдова иска да разшири двустранното сътрудничество в различни сфери, да консолидира търговските отношения, да привлече повече инвестиции. Целта е също по-дълбоко сътрудничество в областта на образованието.

Румен Радев пристигна в Молдова

Утре президентът Радев ще посети Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". Предстои и среща с бесарабските българи в Молдова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Черно море Елит" срещу „НСА" при мъжете и „Дема" срещу „Локомотив" Пд при жените ще играят на финалите на ДОП по тенис
„Черно море Елит" срещу „НСА" при мъжете и „Дема" срещу „Локомотив" Пд при жените ще играят на финалите на ДОП по тенис
Александра Фейгин е втора след кратката програма при жените на турнира в Алмати
Александра Фейгин е втора след кратката програма при жените на турнира в Алмати