НОВИНИ

ЕК: Румъния и България са "повече от готови" за присъединяване към Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:59, 27.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Румъния и България са "повече от готови" за присъединяване към Шенген. Това са заключенията на проучвателната мисия в двете държави, организирана от Европейската комисия, в която участваха и експерти от комисията и от страни членки на ЕС. Говорител на Европейската комисия каза днес, че сега чешкото председателство на Съвета на ЕС ще придвижи въпроса напред.

Позицията на ЕК от 2011 година е, че двете държави са изпълнили всички условия, за да станат част от шенгенското пространство. ЕП също призова в свои резолюции приемането на страната ни да стане възможно най-бързо.

Решението обаче трябва да бъде взето с единодушие от държавите членки, а Нидерландия засега е против приемането на България и Румъния в Шенген. Нидерландският парламент поиска миналата седмица от премиера Марк Рюте да не подкрепя подобно стъпка на европейско ниво. Въпросът за присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген се очаква да бъде разгледан в началото на декември, когато е последният съвет по правосъдие и вътрешни работи в рамките на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

"От 2011 г. Европейската комисия активно се застъпва за завършването на шенгенското пространство и Европейската комисия смята, че Румъния, България и Хърватия са изпълнили всички необходими условия за присъединяване. Имаше доброволна проучвателна мисия в Румъния и България, която беше организирана и координирана от Европейската комисия с експерти от комисията, но също и от държавите-членки. Тази мисия потвърди, че Румъния и България са “повече от готови” за присъединяване към Шенген. Преобладаващите резултати са положителни и не беше констатиран нито един проблем, който би могъл да оправдае по-нататъшно забавяне. Всички държави-членки признаха огромния напредък на България и Румъния в стриктното прилагането на шенгенските правила. Сега чешкото председателство ще придвижи бързо въпроса напред", каза Анита Хайдер - говорител на ЕК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова комисия ще прави окончателен оглед и опис на щетите от наводнението в Карловско
Нова комисия ще прави окончателен оглед и опис на щетите от наводнението в Карловско
Топлият октомври - ползи и рискове
Топлият октомври - ползи и рискове