НОВИНИ

Цените на такситата в София скачат с 15% от 1 януари

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:52, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

15-процентно увеличение на тарифите на таксиметровия превоз от 1 януари, решиха столичните общински съветници. Новината идва след като в понеделник от бранша излязоха на протест с искане за вдигане на тарифите на услугата.

Окончателно е и решението патентният данък за таксиметровата дейност в София да е 300 лв, а останалата част до 850 лв.да се доплаща от държавния бюджет.

Най-ниската цена за превоз става 1,21 лв. за километър, след като в момента тя е 1,05 лв./км. Минималната нощна тарифа пък поскъпва до 1,39 лв./км от сегашните 1,21 лв./км. Увеличението е с 15 на сто.

Максималните тарифи също се увеличават с 15%. Дневната става 2,05 лв./км от сегашните 1,78 лв., а нощната ще достигне 2,51 лв./км на фона на 2,19 лв./км в момента.

Надеждата е това да е последната година, в която този бранш ще бъде подпомогнат чрез бюджета на държавата. Всъщност това беше ковид мярка, а сега причината за облекчението са високите цени на горивата.

"Законодателят е решил, че този данък може да е между 300 и 1000 лв. и това е единствената подкрепа на бранша, мярката има за цел да ги подпомогне заради няколкото кризи, в които продължаваме да живеем, за съжаление", каза Зафир Зарков, заместник-председател на Комисия по транспорт и пътна безопасност.

Заради предстоящото 15% увеличение на тарифите, независимият общински съветник Борис Бонев настоява да се възобнови нощния градски транспорт.

"В момента, например, вечерно време, ако някой по работни или други причини реши да пътува, има само опцията личен автомобил или все по-скъпо ставащите таксита. Това е причината, поради която днес внесох доклад с искане от 1 януари 2023-та година, когато в сила влизат новите цени на такситата, да бъде възстановена експлоатацията на нощния градски транспорт", каза Бонев.

А новият заместник-председател на Столичния общински съвет е Румен Русев от групата на "Патриоти за София" . Той е бивш кмет на район Младост, а като общински съветник е избран от листата на "Атака". Русев е избран на мястото на Борислав Иванов, който два пъти се опита да свали украинското знаме от фасадата на общината. Преди няколко дни той подаде оставката си от поста. На днешното заседание съветниците гласуваха и отстраняването му от другите два поста, които заемаше.

Скандал в СОС: Общински съветник опита да махне украинското знаме от сградата на Столична община

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топлият октомври - ползи и рискове
Топлият октомври - ползи и рискове
Актрисата Виолета Донева е била убита
Актрисата Виолета Донева е била убита