НОВИНИ

Скандал в СОС: Общински съветник опита да махне украинското знаме от сградата на Столична община

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:30, 13.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал в Столичния общински съвет. Заместник-председателят на местния парламент Борислав Иванов свали украинското знаме от фасадата на "Московска" 33.

След вчерашния неуспешен опит по време на протеста пред общината, тази сутрин Иванов твърди, че е успял с мисията си и знамето вече е у тях. Борислав Иванов, който е от партия "Възраждане" и оглавява комисията по ред и сигурност в местния парламент, заяви, че е свалил националния флаг на Украйна, защото разединявало обществото. От ГЕРБ-СДС и "Демократична България" незабавно поискаха оставката му.

Сагата със свалянето на украинското знаме започва по време на вчерашния протест, когато зам.-председателя на общинския съвет Борислав Иванов влиза в сградата маскиран. Опитът му е неуспешен. Тази сутрин той отново се пробва да свали знамето, поставено като символ на съпричастност, като минава през кабинета на кмета Фандъкова.

"Имаше една секретарка там и я помолих да изляза на балкона и така, не запазих най-доброто за накрая, изморен съм", каза Борислав Иванов.

- И след това свалихте знамето, снимахте се с него?
- Да!

- Тоест по никакъв начин не съжалявате?
- Човек когато прави действията си с разсъдъка си, защо да съжалява?

Според председателя на Столичния общински съвет Борислав Иванов не е успял да свали украинското знаме от фасадата на общината, Иванов обаче твърди точно обратното, казва, че то вече е в дома му, а това на сградата на общината е резервно.

"Аз вече съм реагирал - пoдал съм доклад, с който искам оставката на г-н Иванов както като зам.-председател на СОС, така и като председател на комисията по обществен ред и сигурност. Неговото поведение е абсолютно недопустимо", заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Оставката на Иванов поискаха и от групата на "Демократична България" в общинския съвет.

"Поведението му е крайно неадекватно. Ходи с маска като престъпник в общината, все едно ще обира банка, прожектира някакви безумни неща на компютрите на Общинския съвет", коментира Симеон Ставрев, общински съветник от "Демократична България".

Преди няколко седмици Борислав Иванов заявил, че от партия "Атака" ще премине във "Възраждане". От "Възраждане" обаче излязоха с позиция, че досега той не е подавал молба за членство в партията и че всички негови действия са изцяло негова инициатива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилват мерките за сигурност около нидерландската принцеса заради риск от посегателства
Засилват мерките за сигурност около нидерландската принцеса заради риск от посегателства
Боксьорките ни научиха пътя си към медалите на Европейското в Будва
Боксьорките ни научиха пътя си към медалите на Европейското в Будва