НОВИНИ

Надежда Йорданова: 48-ото НС трябва да направи всичко възможно да има редовен кабинет, но не на всяка цена

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 13.10.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

"48-ото Народно събрание трябва да направи всичко разумно възможно да има редовен кабинет, но не на всяка цена, а кабинетът да е основан на принципи". Това заяви в "Още от деня" Надежда Йорданова от "Демократична България".

Тя коментира, че днешният разговор между партиите относно поканите за посланиците на Русия и Беларус е бил по-задълбочен и коненсусен.

"Днес стана ясно, че има отговорно отношение и желание на парламентарните групи тържеството заседание да бъде достойно и да не го превръщаме в обект за фойерверки и пиар изпълнения, а действително да свършим работа по същество. Надявам се това да е добър знак, че за сериозните проблеми, които имаме да решаваме, това ще бъде пътят".

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание

Йорданова повтори позицията, че "Демократична България" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. По думите ѝ призивите за евроатлантически коалиции не могат да прикриват или заместват отказа за върховенство на закона и борба с корупцията.

"ДБ е казала трите неща, за които ще настоява, ако се търси нашата подкрепа за управление - ясна позиция за войната в Украйна, върховенство на закона, бюджетна и финансова политика, която да гарантира, че България ще влезе в еврозоната през януари 2024 г. В ГЕРБ имаха много време, което за съжаление пропиляха, за да осъзнаят, че трябва да се справим с корупционния модел, който наследихме от тях", посочи Надежда Йорданова.

Има други възможности за сформиране на кабинет с втория мандат на "Продължаваме Промяната", каза Надежда Йорданова. Не коментира дали биха подкрепили трети мандат, а призова да се изчака конституционната процедура.

На въпрос относно предложението за покана към Володимир Зеленски да направи обръщение към НС, Йорданова коментира, че "Демократична България" и преди е изявявала подобна позиция.

"Въпросът е да се реши кога е най-удачният момент това да се случи, защото България все още не е предоставила оръжие на Украйна - може би е време това да се случи", каза тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович с добри шаносве да получи виза за предстоящия Аустрелиън Оупън
Новак Джокович с добри шаносве да получи виза за предстоящия Аустрелиън Оупън
Иван Шиков е назначен за заместник-директор на Агенцията по храните
Иван Шиков е назначен за заместник-директор на Агенцията по храните