НОВИНИ

Посланиците на Русия и Беларус няма да получат покани за откриването на 48-ото Народно събрание

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:50, 13.10.2022 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Посланиците на Русия и Беларус няма да бъдат поканени на откриването на 48-то народно събрание. Около това мнение се обединиха мнозинството от парламентарно представените партии. Администрацията на Народното събрание е поела ангажимента да не изпрати покана на двамата дипломати - посланика на Русия Елеонора Митрофанова и временно управляващия посолството на Беларус у нас Никита Лешуков.

Четири на три - така се разделиха парламентарно представените сили по отношение на това дали трябва да бъде поканен руският посланик на първото заседание на 48-ото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС и "Демократична България" категорично застанаха зад позициите си, че руският посланик няма място в тържественото откриване на пленарното заседание. От "Възраждане" и БСП пък са на позиция, че трябва да бъде спазен протоколът и след като се изпращат покани до всички посланици, то всички посланици трябва да получат покани. Единствено от "Български възход" бяха изключително дипломатични, тяхната позиция е, че всъщност трябва да се спази протоколът, но в същото време да не се политизира откриването на Народното събрание с това дали един посланик ще присъства или не.

Малко повече от половин час трябваше на партиите, за да излязат с решението посланиците на Русия и Беларус да не бъдат поканени на тържественото заседание на парламента.

"Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство. Аз считам, че България трябва да защити националния си интерес, а нейният национален интерес е да продължи да отстоява европейските ценности. Ние сме част от ЕС и като достоен и лоялен член сме наясно от коя страна трябва да бъдем в тази война. Ние избираме страната на Украйна и казваме не на агресията и на войната", заяви Десислава Атанаова от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че застъпиха еднаква позиция с ГЕРБ по темата "Митрофанова", от "Продължаваме Промяната" казаха, че това не е индикация за други политически решения.

"Мислим, че на този етап поканата на госпожа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. Затова подкрепихме тази наша позиция и този път мнозинството застана зад нея. Има и позиция на държавите членки на ЕС и съобразявайки се с нея, администрацията ще отправи покани към посланиците от корпуса", коментира Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната".

ДПС бяха лаконични.

"Няма място госпожа Митрофанова на утрешното заседание", каза Хамид Хамид.

От "Възраждане" са предложили да не отправят покани към нито един от посланиците. Определят решението от днес като вражески жест.

"Ако това мъртвородено Народно събрание, чиято единствена спойка е американското посолство, което командва партиите, с изключение на "Възраждане", ако това мъртвородено и вредно Народно събрание успее да излъчи кабинет, той ще ни вкара във война с Русия. Това е неговата цел", смята лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От БСП заявиха, че трябва да се спазва държавният протокол.

"И всички посланици, включително и госпожа Митрофанова, трябва да присъстват. Нашите мотиви са, че когато се канят посланици, се канят всички посланици. няма аргументи, които да чухме, които да навеждат в обратна посока. Единственото, на което се позоваха колегите, беше становище на постоянния секретар на Външно министерство, че има насоки от Европа да не се канят посланиците на Руската федерация и на Беларус", заяви Георги Свиленски.

От "Демократична България" изтъкнаха, че срещата е по тяхна инициатива и изразиха удовлетвореност от решението на мнозинството.

"Писани правила в тази посока - задължителен списък за поканване няма. Русия е страна агресор, която нападна суверенна държава - свой съсед. България остро осъжда този акт, освен това нека да припомним, че това е трайна позиция на държавите членки4, каза Надежда Йорданова.

По време на разговорите от "Български възход" са защитили позицията да бъдат спазени правилата .

"Мисля, че българското общество има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници и мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да било политически пиар", заяви Георги Самандов - от "Български възход".

Финалното решение ще бъде на администрацията на парламента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдилища отнеха имущество за близо 2,8 млн. лв. по искове на КПКОНПИ
Съдилища отнеха имущество за близо 2,8 млн. лв. по искове на КПКОНПИ
Весела Лечева отличи шампиони и медалисти от световни и европейски първенства за юноши и девойки
Весела Лечева отличи шампиони и медалисти от световни и европейски първенства за юноши и девойки