НОВИНИ

България се включва в проект за европейска ПВО в рамките на НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:51, 13.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на 14 държави, сред които и България, подписаха декларация за европейска инициатива за въздушен щит.

Германия, България, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения обявиха вчера проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана. Той предвижда страните да участват в общото придобиване на системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Плановете за ядрено възпиране на НАТО са във фокуса на втория ден на министрите на отбраната от Алианса. Вчера беше постигнато съгласие да продължи оказването на военна помощ на Украйна като се засили военновъздушната отбрана на страната, както и да се работи за попълване на собствените запасите от оръжие и боеприпаси. България е представена на срещата от служебния военен министър Димитър Стоянов.

Министрите на отбраната на страните от НАТО заседават броени дни след началото на вълната от руски ракетни удари по много украински градове. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг каза днес преди началото на средата, че подкрепата за Украйна ще бъде увеличена. Редица държави обещаха още военна помощ за Украйна и системи за противовъздушна отбрана.

"Приветствам безпрецедентната подкрепа, която САЩ оказаха на Украйна, но също и безпрецедентната подкрепа, която европейските съюзници, Канада и партньорите предоставят на Украйна. Смятам, че е много важно посланието на съюзниците и партньорите от НАТО и контактната група по отбраната на Украйна, което беше отправено вчера, че ние ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Столтенберг.

Помощта за Украйна от съюзниците включва ракети и радари, а Германия вече е изпратила в Украйна високотехнологична система. Американският министър на отбраната Лойд Остин също поздрави всички, които увеличават военната помощ и отново припомни ангажиментите на страната си към останалите членове на Пакта.

"Другото нещо, което повтаряме отново и отново е, че е Съединените щати са абсолютно ангажирани с ангажиментите си по член 5 и сме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, ако и когато се стигне до това", увери Лойд Остин.

ООН с резолюция, която осъжда анексирането на части от Украйна

Столтенберг и Лойд Остин приветстваха силното послание, прието с резолюцията на ООН тази нощ, която осъжда руските опити за незаконно анексиране на четирите украински области и призовава Путин да преразгледа решенията си и за зачита териториалната цялост на Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Центърът на Пловдив става паметник на културата
Центърът на Пловдив става паметник на културата
Хубаво време със слаби валежи в Югозападна България ни очаква днес
Хубаво време със слаби валежи в Югозападна България ни очаква днес