НОВИНИ

Проф. Салчев, НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 13.10.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

"Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на Върховния административен съд спря изпълнението на тези параграфи, тъй като, ако не бяха изпълнени изискванията за увеличение на 25% на заплатите, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки. Това вече не е така с определението на ВАС и няма да бъдат налагани санкции, ако не са достигнати увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар", каза в "Денят започва" проф. Петко Салчев, управител на НЗОК по повод недоволството на медиците за възнагражденията им.

Управителят на НЗОК поясни, че първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало. Даде пример с лечебно заведение, което е платило 700 000 лева дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.

"Имаме увеличение на цените на клиничните пътеки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения", заяви проф. Салчев.

По думите му е задължение на НЗОК да закупува отчетена дейност от лечебните заведения.

"3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, след това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности така наречените лимити на лечебните заведения в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн. Септември установихме неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 милиона останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните заведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец срещу ХИК в решаващ мач от Лига Европа
Лудогорец срещу ХИК в решаващ мач от Лига Европа
Демерджиев: Позицията на България за взрива на Кримския мост остава актуална
Демерджиев: Позицията на България за взрива на Кримския мост остава актуална