НОВИНИ

Скандал преди старта на 48-ото НС: Ще присъства ли руският посланик на откриването на парламента?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:29, 11.10.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Седмица преди откриването на 48-ия парламент на неформална среща в Народното събрание се събраха представители на 7-те партии, за да обсъдят как ще протече първият парламентарен ден.

Повод за сериозен скандал помежду им е станал въпросът дали на тържественото откриване да присъства руският посланик Елеонора Митрофанова. До единна позиция не се е стигнало и затова парламентарната администрация е тази, която трябва да разреши на дипломата да участва в събитието.

По традиция всички чуждестранни посланици у нас получават покана за откриването на парламента. В "Още от деня" по БНТ Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че те твърдо са възразили срещу присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова.

"Руската страна е агресор във войната с Украйна и с това разбиране първи искахме да окажем военна помощ на Украйна. Първи поканихме украинския посланик в нашата централа на разговор, първи внесохме декларация в 47-ото НС да обявим руската държава за агресор и категорично не смятаме, че посланик Митрофанова има място на първата сесия на 48-ото НС", заяви тя.

Десислава Атанасова: Руският посланик няма място на откриването на НС

Атанасова обясни, че не е присъствала на неформалната среща в НС, но знае, че темата за руския посланик е била извън дневния ред. Позицията на ГЕРБ, по думите ѝ, е въпрос на ценностен избор. От социалните мрежи тя разбрала, че БСП и "Възраждане" са били против тази позиция. Атанасова отговори и какво ще бъде поведението на парламентарната група на ГЕРБ, ако Митрофанова бъде в залата на откриването другата седмица.

"Смятам, че руското посолство и посланикът трябва да разчете желанието на политическите сили в по-голямата им част, че нейното отсъствие ще бъде по-добре изобщо за отношенията между двете ни държави. Да, администрацията на парламента трябва да вземе окончателното решение, защото той все още не е конституиран, но трябва да се има предвид последователната позиция на страната ни от последните месеци за осъждане на агресията на Руската федерация", посъветва Атанасова.

И от "Продължаваме промяната" са твърдо против присъствието на посланик Митрофанова, заяви пред БНТ Настимир Ананиев.

Той обаче заяви, че представителят на ГЕРБ на днешната среща е заявил, че няма мнение по темата. Чак след като темата станала публично достояние, от ГЕРБ излезли с разпространената до медиите декларация, чиито точки цитира и Атанасова

"Аз съм шокиран някой да обявява анти-Путин коалиция и когато един ясен въпрос се коментира, защото вие представяте ли си в ситуация на война руският посланик да присъства? Когато ЕС е осъдил един агресор, има много ясна позиция към Русия и наложени санкции. А партията, която има претенции да бъде евроатлантическа, няма позиция", каза той.

Настимир Ананиев: От ПП сме против руският посланик да присъства на откриването на НС

За "По света и у нас" от "Демократична България" коментираха, че те са били инициатори на обсъждането на темата с позицията, че са категорично против присъствието на посланик Митрофанова на тържественото откриване. А във фейсбук бившият правосъден министър Надежда Йорданова е описала как се е развила цялата ситуация:

Очаквано, на това са възразили БСП и "Възраждане", които са обявили, че подобно отношение е недопустимо спрямо посланика на страна, с която имаме дипломатически отношения. ДПС и "Български възход" не са взели позиция по казуса.

Атанасова и Ананиев коментираха и възможностите за съставянето на редовно правителство. Разговорите за бъдещ кабинет ще започнат след конституирането на парламента, но с модератори като Росен Плевнелиев и Соломон Паси е възможно да се постигне консенсус, уверена е Атанасова. Ананиев пък каза, че ПП ще спазят заявките си от предизборната кампания и няма как да забравят разкритите от тях корупционните схеми на ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константинова и Ванева се класираха за втория кръг на турнира от ITF в Созопол
Константинова и Ванева се класираха за втория кръг на турнира от ITF в Созопол
Настимир Ананиев: От ПП сме против руският посланик да присъства на откриването на НС
Настимир Ананиев: От ПП сме против руският посланик да присъства на откриването на НС