НОВИНИ

Десислава Атанасова: Руският посланик няма място на първата сесия на 48-ото НС

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 11.10.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Разговорите за правителство все още не са започнали, ще започнат, след като се конституира 48-то Народно събрание. Това заяви в "Още от деня" Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя коментира и заседанието на партиите в НС днес, на което е обсъдена покана към руския посланик Елеонора Митрофанова да присъства на откирването на парламента:

"Становището на парламентарната група на ГЕРБ е, че руската страна е агресор във войната с Украйна и с това разбиране първи искахме да окажем военна помощ на Украйна, първи поканихме украинския посланик в нашата централа на разговор, първи внесохме декларация в 47-ото Народно събрание да обявим руската държава за агресор и категорично не смятаме, че посланик Митрофанова има място на първата сесия на 48-ото Народно събрание", каза Атанасова.

Тя отбеляза, че вероятно попадаме в юридически лабиринт, защото посланик Митрофанова не е отзована от Република България, не е обявена за персона нон грата, не сме скъсали дипломатически отношения с Руската федерация, но това е ценностен избор.

"Ние от ГЕРБ категорично заявяваме, че подкрепяме Украйна, осъждаме агресията на Руската федерация, особено в контекста на нападенията над мирни жители и над украински градове и цели, които не са военни, през последните няколко дни", подчерта Десислава Атанасова.

От социалните мрежи е разбрала, че от БСП и "Възраждане" са изразили противно на тяхното становище.

На въпрос какво ще е поведението им, ако посланик Митрофанова присъства на откриването на парламента, Атанасова посочи, че "нейното отсъствие ще бъде по-добре за изобщо отношенията между двете държави". И отбеляза, че администрацията на НС трябва да вземе това решение, защото не са сформирани все още парламентарните групи, няма клетва на депутатите.

По въпроса за бъдещо правителство Десислава Атанасова припомни, че са разговорите ще бъдат модерирани от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, хора с опит при справяне с кризи, и биха могли да ги проведат с всички парламентарно представени партии и да търсят консенсус.

Какво още каза Десислава Атанасова вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев благодари на гръцкия премиер Мицотакис за подкрепата за доставка на енергийни ресурси
Радев благодари на гръцкия премиер Мицотакис за подкрепата за доставка на енергийни ресурси
Две българки ще участват на международен турнир по бадминтон в Египет
Две българки ще участват на международен турнир по бадминтон в Египет