НОВИНИ

29% поевтиняване на газа за ноември предлагат от "Булгаргаз"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:07, 11.10.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Булгаргаз" предлага цена на газа за ноември от 166,14 лв. за мегаватчас или поевтиняване с почти 29% от сегашната цена. Това съобщиха от дружеството. Цената е почти два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

Две са основните причини - от една страна от 1 октомври беше пусната новата българо-гръцка връзка, от която получаваме азерски газ. Другата причина е, че държавната компания "Булгаргаз" е успяла да уговори по-евтин втечнен таз за ноември. По-рано днес председателят на КЕВР Иван Иванов прогнозира намалението и допълни, че очаква тази тенденция да продължи до края на годината. Това ще позволи да не бъде увеличавана отново цената на парното и топлата вода от 1 януари.

"Булгаргаз" договори необходимите количества природен газ за ноември

Комисията за енергийно и водно регулиране очаква предложеното намаление да бъде актуално и към началото на ноември, когато ще бъде взето окончателно решение.

"Цената само преди месец беше 353 лв. за мегаватчас. От тази сума едно слизане под 180 лева е приблизително цена на 50% от тази, която е била и се надявам, ако тази цена се задържи и дори още намалее през декември, да не повишаваме цената на топлинната енергия", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

70% на цената на парното се формира от цената на природния газ. За последната година и половина природният газ поскъпна над 13 пъти, като абсолютен връх беше постигнат през септември - 354 лева за мегаватчас. В Европа обаче цената тръгна надолу.

"Опитите с намаляване на количествата и със спиране на доставките да се повиши цената и да бъде застрашено снабдяването на Европа, се провалят", коментира Иванов.

Страната ни напредва и при запасяването с природен газ за зимата.

"Считам че до края на октомври нашето хранилище в Чирен ще бъде заредено до 85%, а може и до 90%", каза още председателят на регулатора.

Иван Иванов очаква задържане на цената на газа и след 1 януари, защото ще резервираме капацитет за преминаване на природен газ и през Гърция.

"Аз съм оптимист, защото след 1 януари ще закупим и съответния слот на Ревитуса, откъдето ще премине съответният танкер, който сме закупили", обясни той.

Междувременно от компанията оператор на газовата връзка с Гърция съобщиха, че само за първите девет дни на месеца през тръбата са минали 30 млн. кубични метра гориво. В момента газовата връзка с Гърция е основното място, от което България получава газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна
Втори ден на масирани руски удари срещу Украйна
България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост (обобщение)
България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост (обобщение)