НОВИНИ

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост (обобщение)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:04, 11.10.2022 (обновена)
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България. Това е безспорно установено от проверка на службите у нас, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма и такова отправено официално обвинение от руската страна, коментира служебният премиер Гълъб Донев. Главният прокурор призова службите да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост.

Проверката, извършена от ДАНС, МВР и митниците обхваща както данните за самия камион, така и твърденията в руски медии, че взривеният на 8 октомври камион е превозвал полиетиленово фолио. Установено е безспорно, че въпросният камион никога не е бил на територията на България, която беше посочена от председателя на Руския следствен комитет като част маршрута на превозното средство.

Правителствената информационна служба заявява, че правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност.

Правителството: Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на България

Проверките на граничните, митническите власти и регистрите на толсистемата показват, че взривеният на Кримския мост камион никога не е влизал на територията на страната. Освен това той не е преминавал през пътната мрежа и съответно няма данни да е плащал толтакси.

Службите за сигурност са проверили и информацията в руски медии, че взривеният на 8 октомври камион е превозвал полиетиленово фолио. Установено е, че стока със сходни характеристики е внесена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит. По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия.

От проверката на службите за сигурност става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион.

По-рано днес служебният премиер припомни, че още в неделя вечерта е разпоредил на ДАНС да извърши проверка по медийни публикации, че камионът взривил се на моста над Керченския проток е преминал през територията на България.

"България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост! Няма и такова обвинение отправено официално от руската страна, така че България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост", каза служебният премиер.

Гълъб Донев: България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост

Гълъб Донев призова за отговорност, когато темата се коментира.

"Искам, обаче да отбележа и това и да ви помоля да коментирате темата с отговорност, за това че тази тема създава рискове както за националната сигурност, така и за въвличането на България в една тема, която не би трябвало да се експонира по такъв начин в медиите. Това е единствено и само темата за "българска следа" с камиона е в медийни публикации и аз апелирам към Вас за отговорност, защото използването на това словосъчетание предполага съучастие", каза Донев.

Днес главният прокурор Иван Гешев призова службите да разсеят съмненията за намесата на България във взрива на Кримския мост.

"България е член на ЕС и НАТО, споделящ демократичните и хуманни ценности. Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост. Няма кауза, която да оправдае убийствата на невинни украински граждани", казва Гешев.

Иван Гешев призова службите да разсеят съмненията за намесата на България във взрива на Кримския мост

От Софийската градска прокуратура обявиха, че са се самосезирали по публикации в медиите и са разпоредили проверка на твърденията, че камионът взривил се на Кримския мост е преминал през България. Прокурор е възложил проверката да бъде извършена от МВР и ДАНС, а материалите да бъдат докладвани на прокуратурата.

"Всички документи, с които разполагат съответно митническите власти, съответно органите на МВР, съответно ДАНС ще бъдат изяснени и информация ще получат компетентните органи, които имат отношение към случая", каза Гълъб Донев.

Външно министерство ще извика ли на консултации Руския посланик, относно твърденията на шефа на Следствения комитет на Руската федерация, както и твърдения на руския президент?

- Вижте пак казвам, това е само публикации в медии. Официална атака срещу България от руска страна няма, допълни още служебният премиер.

Позицията на служебния премиер е, че България е суверенна държава и в съответствие с Конституцията и законите на страната правителството няма да допусне използването на националната територия за терористични и враждебни действия, които създават рискове за репутацията на държавата и сигурността на българските граждани.

Русия: Взривеният на Кримския мост камион е минал по маршрут, включващ България

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29% поевтиняване на газа за ноември предлагат от "Булгаргаз"
29% поевтиняване на газа за ноември предлагат от "Булгаргаз"
Моци за жребия с Левски за Купата: Ще стане хубав мач
Моци за жребия с Левски за Купата: Ще стане хубав мач