НОВИНИ

Нови руски ракетни обстрели в Украйна: Г-7 се събира, за да обсъди ситуацията

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:21, 11.10.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Нови руски удари в Киевска и Одеска области и в Запорожие.

Най-малко един човек е загинал след като рано сутринта 12 ракети са ударили град Запорожие, съобщават местните власти. Така жертвите на масирания руски обстрел през изминалите 48 часа вече са 19, ранените - над 100.

Поразени обществени сгради. Атакувана е топлоелектрическа централа в района на град Виница. Сирените за въздушна тревога са се включили и в Киев - властта приканва хората да не излизат от укритията. Въпреки руските атаки продължава работата по възстановяването на електропреносната система.

За експлозии се съобщава и в Киевска и Одеска области.

Светът остро осъди руските ракетни атаки в Украйна - САЩ ги определиха като "брутални" и обещаха още военна помощ за Киев. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е "дълбоко шокиран" от случилото се.

Румен Радев и колегите му от Б9 осъдиха масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна

В отговор високопоставен руски дипломат коментира:

"Пряк конфликт с НАТО и САЩ не е в интересите на Москва. Предупреждаваме и се надяваме, че Вашингтон и другите западни столици осъзнавате опасността от "неконтролируема ескалация", каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Според анализатори конфликтът навлиза в критична фаза.

"Този конфликт е много опасен, защото нито една от двете страни не може да си позволи да загуби. Това означава, че риск от ескалация съществува винаги. И разбира се най-малко на теория и при определени обстоятелства тази ескалация може да стигне до ядрена война", заяви Андрей Кортунов, политически анализатор.

За днес е планирана онлайн среща на лидерите на държавите от Г-7, на която отново ще бъде заявена пълна подкрепа за Украйна след вчерашните руски атаки. Очаква се президентът Владимир Путин да се срещне с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел Гроси. В среднощното си послание президентът Володимир Зеленски благодари на службите в Украйна и за подкрепата на международната общност.

"Възстановителните работи в цялата страна продължават. Ще възстановим всичко разрушено при атаката на руските терористи. Това е въпрос на време. Дал съм указания на всички служби възстановяването да върви възможно най-бързо. Украйна не може да бъде сплашена. Ние дори ставаме по-единни. Украйна не може да бъде спряна. Сега сме още по-убедени, че терористите трябва да бъдат неутрализирани", обяви украинският президент Володимир Зеленски.

Един от 15-те най-богати руснаци Юрий Милнер обяви в Туитър, че се отказва от руското си гражданство. Той поясни, че не живее в Русия от 2014 година - след анексирането на Крим, но вече не притежава руски паспорт. Това е третият руски милиардер, който се отказва от руско гражданство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще бъде домакин на Световна купа по кану маратон
България ще бъде домакин на Световна купа по кану маратон
Девойките на ЦСКА U20 спечелиха предсезонния турнир ′Играй с Левски′
Девойките на ЦСКА U20 спечелиха предсезонния турнир ′Играй с Левски′