НОВИНИ

Светът остро осъди Русия за нападенията - жертвите вече са 14

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:05, 11.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Светът остро осъди руските ракетни атаки в Украйна - САЩ ги определиха като "брутални" и обещаха още военна помощ за Киев.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е "дълбоко шокиран" от случилото се. Междувременно Съветът за сигурност на организацията отхвърли предложението на Русия - проекторезолюцията за анексирането на 4-те украински области да бъде гласувана тайно, а не явно.

Русия е отворена за дипломация - условията са известни, но Вашингтон се държи лицемерно, а с доставките на оръжие за Киев пречи за намирането на решение на конфликта - това написа на сайта на руското външно министерство говорителят на ведомството Мария Захарова, в отговор на интервю на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. В него той казва, че "Русия пречи на началото на мирните преговори".

Жертвите на ракетните атаки в Украйна вече са 14.

За днес е планирана онлайн среща на лидерите на държавите от Г-7, на която отново ще бъде заявена пълна подкрепа за Украйна след вчерашните руски атаки. Очаква се президентът Владимир Путин да се срещне с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел Гроси.

Среднощното послание на президента Володимир Зеленски е записано на фона на работата на тежка техника, която разчиства отломки.

Във всички засегнати от атаката райони е възстановено електроподаването, каза Зеленски и благодари на службите в Украйна и за подкрепата на международната общност.

"Възстановителните работи в цялата страна продължават. Ще възстановим всичко разрушено при атаката на руските терористи. Това е въпрос на време. Дал съм указания на всички служби възстановяването да върви възможно най-бързо. Украйна не може да бъде сплашена. Ние дори ставаме по-единни. Украйна не може да бъде спряна. Сега сме още по-убедени, че терористите трябва да бъдат неутрализирани", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Очертанията на войната - кой взриви най-строго охранявания от Русия мост?

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1414 са новите случаи на коронавирус
1414 са новите случаи на коронавирус
Слънце на изток, превалявания на запад днес
Слънце на изток, превалявания на запад днес